7.9 C
Amsterdam

‘Geen garantie dat Olympische tenues vrij zijn van Oeigoerse dwangarbeid’

Lees meer

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kan niet uitsluiten dat de sporttenues van de Winterspelen in het Chinese Beijing vrij zijn van Oeigoerse dwangarbeid  Dit constateert mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

Een recente verklaring van het Olympisch Comité die de zorgen van mensenrechtenorganisaties moest wegnemen vertoonde ‘enorme gaten en onvoldoende transparantie van onderzoeksresultaten’, aldus HRW.

‘Cruciaal is dat de verklaring niet eens de dwangarbeid van de Oeigoeren in China noemt, de primaire risico waarop gefocust had moeten worden.’

Verder zaten in de verklaring ‘geen details van de fabrieken en productielocaties die zijn bezocht, de methodologie die is toegepast voor onderzoek en resultaten, of stappen die zijn ondernomen om arbeiders te garanderen dat ze in veiligheid met de controleurs konden spreken voor het doorgeven van misstanden’.

Ook miste het document een analyse van inkooporders van de verantwoordelijke leveranciers, aldus HRW. Een verzoek om extra informatie door HRW heeft het Olympisch Comité vooralsnog niet beantwoord.

‘Het IOC kan dus niet op een geloofwaardige manier garanderen dat het geen producten inkoopt die met dwangarbeid en mensenrechtenschendingen in de Oeigoerse regio van China of elders is vervaardigd.’

Mensenrechtengroepen vragen het IOC al maanden om verzekering dat Olympische producten van de Winterspelen geen producten bevat die met dwangarbeid zijn gemaakt.

Er is veel bewijs van dwangarbeid in de Oeigoerse regio Xinjiang. Het gebied is verantwoordelijk voor 85 procent van China’s kledingindustrie en 20 procent van alle kleding in de wereld.

De Winterspelen in Peking wordt door veel westerse landen diplomatiek geboycot vanwege de mensenrechtenschendingen die tegen de Oeigoeren plaatsvindt.

- Advertentie -