11.2 C
Amsterdam

Olympisch geheugenopfrissertje: hoe zat het ook alweer met de Oeigoeren?

Lees meer

‘Samen voor een gedeelde toekomst’, zo luidt de officiële slogan van de Winterspelen in Peking. Vanuit activistische hoek klonk de oproep om deze Spelen te boycotten, omdat die gedeelde toekomst wat anders ligt voor de islamitische Oeigoeren. Minstens een miljoen Oeigoeren en andere islamitische minderheden in de West-Chinese provincie Xinjiang zitten vast in kampen om te worden gehersenspoeld, steeds meer experts en parlementen spreken van genocide. Wat is er precies aan de hand met de Oeigoeren? Een handzaam overzicht aan de hand van onze artikelen:


1. Leider Oeigoeren vreest genocide in Xinjiang | In 2018 spraken wij Dolkun Isa, president van het World Uyghur Congress. Hij sprak toen al van een ‘culturele genocide’: ‘Er is een reële mogelijkheid dat de culturele genocide escaleert tot een complete genocide.’


2. China sloopt moskeeën en verbiedt baarden | Ook de Britse zender BBC stelde in 2019 al dat China zich schuldig maakt aan ‘culturele uitroeiing’. Dit, terwijl de Chinese regering beweert dat er alleen tegen separatisme en terrorisme wordt opgetreden.


3. Activisten in Nederland op de bres voor de Oeigoeren | Wij spraken in 2019 met Oeigoeren die in Nederland actie voeren voor hun volk: ‘De Oeigoerse cultuur, maar ook onze religie moet worden stukgemaakt. Ze willen van ons Chinezen maken.’


4. Oeigoer in Nederland spreekt na zes jaar zijn broer in China: ‘Hij was bang’ | Oeigoerse activisten in het buitenland worden geïntimideerd door China. ‘Mijn broer moest mij bellen van de autoriteiten. En hij werd afgeluisterd.’


5. Gevluchte Oeigoerse moslima’s melden gedwongen abortussen | Ontsnapte Oeigoerse moslimvrouwen deden in 2019 een boekje open over gedwongen abortussen en seksuele martelingen. De mishandelingen komen vaker voor en zijn bedoeld om de Oeigoerse moslimpopulatie in te perken, zeggen experts.


6. Moslimvrouwen in China ‘gedwongen te slapen met ambtenaren’ – terwijl hun mannen in kampen zitten | De praktijk zou sinds 2018 onderdeel zijn van een overheidscampagne met de weinig verhullende naam ‘Pair Up and Become Family’.


7. Aangeboden op internet: Oeigoerse ‘werkers’, in groepen van 50 tot 100 | Mensenrechtenorganisaties waarschuwen er al langer voor dat Oeigoeren, die massaal in concentratiekampen worden vastgehouden, in China dwangarbeid verrichten.


8. Studie: Chinees anticonceptiebeleid voorkomt miljoenen Oeigoerse baby’s | 2,6 tot 4,5 miljoen minder geboorten onder Oeigoeren en andere islamitische minderheden in Xinjiang, binnen twintig jaar. Dat zou de uitkomst zijn van het Chinese beleid van gedwongen anticonceptie.


9. Rapport: China wil Oeigoeren ‘geheel of gedeeltelijk vernietigen’ | De Chinese regering doelbewust bezig met genocide. Dit concludeerden begin 2021 tientallen deskundigen op het gebied van internationaal recht, genocidestudies, Chinees etnisch beleid en de regio.


10. Gevluchte Chinese agent over martelen Oeigoeren: ‘Schopten hen overal’ | ‘Nachtelijke razzia’s, martelingen en seksuele misdaden’, van alles wordt uitgehaald tegen de Oeigoeren uit naam van ‘terreurbestrijding’, vertelt een anonieme oud-agent.


11. Waarom islamitische landen de Oeigoeren laten stikken | Zelfbenoemde hoeders van de moslimwereld als Saoedi-Arabië, Iran, Pakistan en Turkije zijn steeds meer economisch afhankelijk van China en schuwen daarom kritiek op Beijing.


12. Kan genocide-erkenning de onderdrukking van Oeigoeren stoppen? | De Verenigde Staten hebben de onderdrukking nu als genocide erkend, evenals de parlementen van onder meer Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Canada.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -