19 C
Amsterdam

World Hijab Day: vandaag geven wij vrouwen met hoofddoek een gezicht

Lees meer

‘Hijab is our crown, not a crime.’ Zo luidt de slogan van World Hijab Day, zoals die op 1 februari is uitgeroepen door enthousiaste hijabdraagsters van over de hele wereld. Hun doel: bewustzijn creëren over waarom moslima’s de hijab dragen en discriminatie tegen hijabi’s aankaarten. Want geen enkel kledingstuk doet zoveel stof opwaaien als de hijab. Een selectie van onze best gelezen artikelen waarin de hijab een hoofdrol speelt:


1. ‘De hoofddoek is vaak een uiting van een soort geuzenidentiteit’ | Waarom dragen moslima’s een hoofddoek? De Kanttekening sprak een expert en twee moslima’s die een hoofddoek dragen.


2. De hijab: keuze of dwang? | Hebben moslima’s keuzevrijheid over het dragen van een hoofddoek? Wij vroegen het aan vijf jonge moslima’s. ‘De reden waarom ik een hoofddoek ben gaan dragen is omdat God mij dit vroeg.’


3. Na het boerkaverbod een hijabverbod, vrezen sommigen: ‘Kans is reëel’ | Het in 2019 ingevoerde boerka- en nikabverbod versterkt het al aanwezige klimaat van geweld en discriminatie tegen vrouwen die zichtbaar moslima zijn, stelt Stichting Meld Islamofobie, dat vreest dat een hijabverbod het volgende station is.


4. In België staat de hoofddoek onder druk. Maar: #HijabisFightBack | Het Belgische Grondwettelijk Hof oordeelde in 2020 dat onderwijsinstellingen in België het recht hebben om het dragen van de hoofddoek te verbieden. Dit zorgde voor online en offline protest onder moslims- en niet moslims.


5. Waarom de hijab mij geen perfecte moslima maakte | Onze redacteur Fitria Jelyta besloot haar hijab af te doen. ‘De mate waarin ik mij bedek moet daarnaast geen maatstaf zijn voor hoe vroom, hoe godsbewust of hoe liefdevol ik ben tegenover mijn God en Zijn schepping.’


6. ‘De boerkini is mode geworden’ | het lijkt een mooie uitkomst voor hijabi’s in het water: de boerkini. Al lopen de ideeën over hoe geaccepteerd het kledingstuk inmiddels is nog wat uiteen. ‘Voor mijn gevoel word ik hier heel erg bekeken.’


7. ‘Mijn hijab was het glazen plafond’ | Journalist en auteur Tasnim Nazeer verscheen als eerste verslaggeefster met hoofddoek op de Schotse tv. Een gesprek over de uitdagingen van het zichtbaar moslim-zijn en het doorbreken van het glazen plafond.


8. Ikea-klant klaagt over caissière met hijab, Ikea disst klant: ‘We zullen u niet missen’ | ‘Ik stap die winkel nooit meer binnen’, schreef de boze klant online. ‘Wij zullen er geen traan om laten’, antwoordde het Ikea-filiaal, genoeg om compleet viral te gaan.


9. De hoofddoek is echt niet alleen voor moslima’s | De meeste mensen associëren hoofdbedekking bij vrouwen vooral met de islam. Toch kent ook het christendom een lange hoofddekselgeschiedenis, eentje die nog niet is uitgespeeld.


10. Islamitische film ‘Soumaya’ eindelijk in Franse bioscopen – ondanks ultrarechtse haatcampagne | Het kostte in 2020 heel veel moeite om de Franse speelfilm Soumaya op het witte doek te vertonen. ‘De sluier wordt hier niet getoond om een ​​hypothetische onderwerping aan te tonen.’

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -