20.5 C
Amsterdam

Gevluchte Chinese agent over martelen Oeigoeren: ‘Schopten hen overal’

Lees meer

Een naar Europa gevluchte Chinese politieagent zet op de website Euronews uitgebreid uiteen welke misdaden hij en zijn collega’s tegen Oeigoeren hebben uitgehaald. 

‘Nachtelijke razzia’s, martelingen en seksuele misdaden’, van alles werd uitgehaald tegen de Oeigoeren uit naam van ‘terreurbestrijding’, vertelt de anonieme oud-agent. Hij voegt daaraan toe dat sommige van zijn collega’s ‘echte psychopaten waren’.

‘We kamden in nachtelijke operaties huis per huis Oeigoerse wijken uit, brachten hen naar buiten, deden handboeien bij ze om en zakken over hun hoofd’. Als er verzet werd geboden, werden ze ‘bedreigd met de dood’,

‘We pakten ze allemaal in één nacht op’, vervolgt de agent. ‘Als er in een gebied honderden mensen waren, dan was het de bedoeling dat we ze ook allemaal arresteerden’.

Er werd volgens de agent geen onderscheid gemaakt. De Oeigoeren werden massaal gearresteerd.

‘We lieten de Oeigoeren in verhoorcentra knielen, schopten hen overal totdat ze begonnen te huilen en hun hele lichaam dik werd.’ Zelfs bij kinderen van veertien jaar, zegt hij.

Hij gaat in op de speciale marteltechnieken die werden gebruikt om de Oeigoeren  ‘terreurmisdaden’ te laten opbiechten, waar ze niks mee van doen hadden.

‘Om ze te laten praten, gebruikten we knuppels met puntige, elektrische koppen. Ook werden elektrische draden bij de geslachtsdelen geplaatst.’

Het martelen en onteren van mensen is een wijdverbreide methode, vertelt de agent. Vele Chinese gevangenen kregen van gevangenisbewaarders het bevel om mannelijke Oeigoeren aan te randen en te verkrachten.

Hij heeft gewetenswroeging. ‘Ik voel me niet goed, ik voel me verlamd. Ik weet niet wat ik zou doen als ik oog in oog kom met de mensen die ik heb opgepakt – ik moest doen wat me werd opgedragen. Maar we blijven verantwoordelijk, ik ben schuldig’.

Euronews voert ook een 48-jarige gevluchte Oeigoer op die zegt in 2013 het slachtoffer te zijn geweest van een groepsverkrachting door tien Chinese medegevangenen – op bevel van de gevangenisbewaarders.

‘Ze vroegen mij om mijn ondergoed uit te doen en te buigen. Ik heb gehuild en geschreeuwd dit niet te doen’, aldus Oeigoer Abduveli Eyüb.

Eyüb zegt dat hij flauw viel tijdens de verkrachting en uiteindelijk wakker werd in een kamer omringd door zijn eigen braaksel en ontlasting.

‘Ik zag vliegjes om me heen vliegen. Hun situatie was beter dan die van mij. Ik voelde me heel zwak, toen ze me uitlachten. De volgende dag vroeg de gevangenisbewaarders nog of ik een leuke nacht had gehad.’

Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn er sinds 2017 ongeveer 2 miljoen mensen in de West-Chinese provincie Xinjiang in concentratiekampen geplaatst. Volgens China krijgen ze daar beroepsonderwijs, allemaal in het kader van de bestrijding van terreur en separatisme. Alle mensenrechtenschendingen worden door China ontkend.

 

 

 

 

 

- Advertentie -