20.7 C
Amsterdam

Gemeente Amsterdam weigert komst islamitische begraafplaats

Lees meer

Het Amsterdamse stadsbestuur heeft de komst van een islamitische begraafplaats tegengehouden.

Moslims willen graag begraven worden in een graf waar eeuwige grafrust is gegarandeerd. De roep om islamitische begraafplaatsen in Nederland werd versterkt door de coronacrisis, die het bemoeilijkt om overledenen naar Marokko of Turkije te repatriëren.

Volgens wethouder Marieke van Doorninck (Grondzaken) geldt de regeling voor eeuwigdurende erfpacht alleen voor grond met woonbestemming. Bovendien is de begraafplaats alleen bestemd voor soennitische moslims, niet voor andersgelovigen.

De initiatiefnemers zijn het hier niet mee eens en gaan in beroep bij de provincie, schrijft het Parool. Advocate Elsa van der Loo, tevens nummer twee op de lijst van de ‘islamitisch geïnspireerde’ partij Nida, stelt dat de gemeente ‘ieder particulier initiatief onmogelijk maakt’.

Volgens Van der Loo negeert de gemeente Amsterdam de scheiding van kerk en staat. ‘Het is een gemeente niet toegestaan in de geloofsbelijdenis te treden. Als iemand een islamitische school wil stichten kun je ook niet tegenwerpen dat er ook behoefte is aan een katholieke school. Daar komt bij dat een aanvraag alleen kan worden afgewezen als niet aan de wettelijke vereisten is voldaan. Dat is niet het geval.’

In Rotterdam is het sinds vorig jaar wel mogelijk om als moslim eeuwige grafrust te krijgen.

- Advertentie -