10.7 C
Amsterdam

Genocide-waakhond: ‘vroege tekenen’ van genocide op moslims in India

Lees meer

Gregory Stanton, oprichter van mensenrechtenorganisatie Genocide Watch, luidt de noodklok over geweld tegen de moslimminderheid in India, die tweehonderd miljoen zielen telt.

Stanton zei tijdens een briefing in het Amerikaanse Congres dat er ‘vroege tekenen’ zijn van genocide in de Indiase staat Assam, waar plotsklaps miljoenen moslims stateloos zijn gemaakt, en in het door India bezette Kashmir. ‘We waarschuwen dat genocide heel goed zou kunnen gebeuren in India.’

Hij noemt in de intrekking van de speciale autonome status van het overwegend islamitische Kashmir in 2019 en een wet die het staatsburgerschap voor migranten makkelijker toekent aan religieuze minderheden maar niet aan moslims. De deskundige vreest dat India het voorbeeld van Myanmar volgt, waar de Rohingya eerst wettelijk tot niet-staatsburgers werden verklaard, en vervolgens door geweld en genocide werden verdreven. ‘Waar we nu voor staan, is een soortgelijke samenzwering.’

De hindoe-nationalistische ideologie van premier Narendra Modi en zijn partij BJP zijn ‘in strijd (…) met de geschiedenis van India en de Indiase grondwet’, aldus Stanton. Modi is volgens hem een ‘extremist die de regering heeft overgenomen’.

Stanton richtte zijn organisatie Genocide Watch in 1999 op. Doel was om de wereldgemeenschap op tijd te waarschuwen als er ergens dreigt een genocide plaats te vinden. De Rwandese Genocide van 1994 kwam voor velen als een donderslag bij helderde hemel. Stanton wilde dat de wereld voortaan alerter was, zodat genocides makkelijker kunnen worden voorkomen.

Stanton is niet de eerste die waarschuwt voor een genocide op moslims in India. Ook de Australische journalist C.J. Werleman maakt zich grote zorgen. ‘Vanaf het moment dat de Indiase premier Narendra Modi in 2014 aan de macht kwam op basis van een gespierde en dreigende hindoe-nationalistische agenda, luiden mensenrechtenactivisten de alarmbel voor de op handen zijnde moslimgenocide in India en Kashmir’, schreef hij vorig jaar.

Op 17 en 19 december vorig jaar organiseerden radicale hindoe-organisaties bijeenkomsten in Delhi en Haridwar, waar hindoe-extremistische leiders opriepen tot het doden van moslims. Ook binnen India zelf is hier veel ophef over.

- Advertentie -