20.5 C
Amsterdam

Google weert islamitische gebedsapps die stiekem gegevens doorspeelden

Lees meer

Een aantal populaire islamitische gebedsapps is door Google uit de Play Store gezet. Het bedrijf Measurement Systems, dat wordt gelinkt aan de Amerikaanse veiligheidsdiensten, sloeg stiekem persoonlijke data van miljoenen appgebruikers op.

Het gaat onder meer om apps zoals ‘Al-Moazin Lite’, ‘Qibla Compass – Ramadan 2022’, ‘Full Quran MP3-50’, en ‘Al Quran Mp3 – 50 Reciters & Translation Audio’, meldt het islamitische medium Islam Channel. Deze apps zijn onderwerp in een datalek dat ook niet-islamitische apps omvat.

AppCensus, een organisatie die mobiele apps toetst op privacy en veiligheid, ontdekte dat app-ontwikkelaars door het bedrijf Measurement Systems werden betaald om telefoonnummers, locaties en e-mail adressen van miljoenen gebruikers over te hevelen.

‘Het is uitermate zorgwekkend dat een database het mailverkeer, telefoonnummers en zelfs de precieze GPS-locatiegeschiedenis van een persoon in kaart brengt, omdat daarmee met gemak de handel en wandel van individuen achterhaald kan worden’, aldus AppCensus. ‘Hierdoor kunnen bijvoorbeeld journalisten, dissidenten en politieke rivalen tot doelwit worden gemaakt.’

Twee jaar geleden werd bekend dat het Amerikaanse leger locatiegegevens opkocht van veelgebruikte islamitische apps.

- Advertentie -