20.4 C
Amsterdam

Grens Gaza open voor Palestijnen met dubbele nationaliteit

Lees meer

Egypte heeft voor het eerst sinds de geweldsescalatie in Gaza op 7 oktober de grens in Rafah voor een ‘beperkt aantal Palestijnen’ geopend. Sommige Palestijnen met een dubbele nationaliteit mogen de Gazastraak uit, schrijft de Arabische nieuwszender Al Jazeera.

De Palestijnen die de grens over mogen, zou een groep van 500 mensen betreffen met een dubbel paspoort. Ze komen onder meer uit Japan, Oostenrijk, Bulgarije, Indonesië, Jordanië, Italië, Griekenland, Australië en Tsjechië, meldt Al Jazeera.

De Turkse staatsgezinde krant Daily Sabah zegt dat de golfstaat Qatar heeft bemiddeld voor de opening van de grens en dat naast mensen met een dubbele nationaliteit, ook zwaargewonden de grens over kunnen. Het is niet bekend hoe lang de grens open blijft, aldus Daily Sabah.

De Arabische nieuwssite Middle East Eye meldt dat Israël aan het begin van de oorlog een ‘geheime deal’ aan Egypte heeft voorgesteld. Voor de kwijtschelding van alle Egyptische schulden aan Israël, zou Egypte de meer dan twee miljoen Palestijnen in Gaza moeten opvangen in de Sinaïwoestijn over de grens.

Egypte wierp dat voorstel verre van zich, meldt de website The New Arab. De premier van Egypte Mostafa Madbouly herhaalde gisteren de oproep van president Sisi en zei dat ‘miljoenen Egyptenaren’ bereid zijn om hun leven te geven ‘zodat niemand zelfs een korreltje zand van de Sinaïwoestijn kan naderen’.

In de VN schreeuwde Riyad Mansur, afgevaardigde van de Palestijnse vertegenwoordiging, moord en brand over de oorlog. Volgens hem is Gaza op dit moment ‘de hel op aarde’.

‘Bijna de gehele bevolking in Gaza is op de vlucht geslagen. De mensen slapen op straat. Waar ze ook naartoe gaan, vinden ze de dood’, aldus Mansur die zegt dat dit allemaal volgens een geheim Israëlisch oorlogsplan verloopt. ‘Om hun allemaal Gaza uit te jagen’.

- Advertentie -