14.8 C
Amsterdam

Grieks staatsonderzoek over pushbacks: ‘Niets te zien hier’

Lees meer

Griekenland ontkent niet alleen al langere tijd de beschuldigingen dat het land illegaal vluchtelingen terugduwt naar Turkije, maar heeft er nu ook een 190 pagina’s tellend onderzoek tegenaan gegooid met dezelfde strekking.

Het rapport, uitgevoerd door de Griekse Nationale Transparantie Autoriteit, prijst het Griekse migratiebeleid  juisten noemt Frontex, de Europese grens- en kustwacht, slechts zijdelings.

De onderzoekers hebben naar eigen zeggen niets gevonden dat de beschuldiging dat Griekenland vluchtelingen illegaal terugduwt naar Turkije – de zogenoemde pushbacks – onderbouwt, meldt Politico.

‘Het was niet mogelijk om de incidenten die in deze publicatie/het rapport worden vermeld te verifiëren, aangezien er geen ondersteunend bewijs of relevante documentatie naar voren is gekomen’, concludeert het Griekse staatsrapport, dat zich alleen baseert op de getuigenissen van Griekse functionarissen en lokale burgers en stelt dat er geen verder documentatiemateriaal is gevonden.

Politico gelooft dat het Griekse staatsonderzoek sceptisch ontvangen zal worden door NGO’s en door de Europese Commissie. Het blad meldt ook dat de uitvoerend directeur van Frontex, Fabrice Leggeri, eerder dit jaar een Griekse prijs kreeg uitgereikt. Leggeri trad onlangs af, naar aanleiding van een onderzoek door OLAF, het fraudebestrijdingsbureau van de EU, naar de pushbacks.

Onlangs concludeerde nieuw internationaal onderzoek dat Frontex tussen maart 2020 en september 2021 betrokken was bij het illegaal terugduwen van tenminste 957 asielzoekers in de Egeïsche Zee. Naar aanleiding hiervan riep GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik op tot het opschorten van de operatie van Frontex in Griekenland.

- Advertentie -