6.8 C
Amsterdam

GroenLinks-Europarlementariër: ‘Turkije niet veilig voor vluchtelingen’

Lees meer

Turkije kan niet als een veilig land voor migranten en asielzoekers worden beschouwd. Dat zegt de Nederlandse Europarlementariër Tineke Strik (GroenLinks) tegen het Turks-Zweedse platform Stockhol Center for Freedom.

Turkije vangt op dit moment zo’n vier miljoen migranten op, waarvan het overgrote deel Syriërs. Onlangs somde de Kanttekening op wat nieuwe Afghaanse vluchtelingen allemaal in Turkije te wachten staat: uitbuiting, verwaarlozing en vreemdelingenhaat.

Dat wil zeggen: als ze al binnenkomen, want het land zet alles in om ze tegen te houden. Deze week beschuldigde Human Rights Watch Turkije zelfs van het uitvoeren van pushbacks, waarbij het binnengekomen Afghanen eerst afranselt en daarna terug over de grens met Iran zet. In Iran lopen Afghanen vervolgens kans om teruggestuurd te worden naar Afghanistan.

Turkije heeft wel het vluchtelingenverdrag uit 1951 getekend, maar niet een daaropvolgend amendement uit de jaren zestig. Daardoor zegt het land niet gebonden te zijn ten aanzien van de rechten van vluchtelingen. Een groot probleem, zegt Strik: hierdoor moet de status van Syrische vluchtelingen in Turkije ‘echt uitgezocht worden’.

Syriërs krijgen nu een ‘tijdelijke beschermingsprogamma’ in Turkije als ‘gasten’, maar of er voldoende voorzieningen zijn om te leven, of ze toegang hebben tot de arbeidsmarkt, voldoende bescherming genieten tegen uitzetting en of er goed beleid is voor hun integratie? Dat is allemaal niet duidelijk, volgens Strik.

‘Ik hoor zorgwekkende verhalen over mensen die gedwongen documenten van vrijwillige terugkeer moesten invullen, en zodoende naar Syrië zijn gestuurd. We weten uiteraard niet of ze echt vrijwillig zijn teruggekeerd of niet,’ vraagt Strik zich af.

Ook wil Strik een ‘onafhankelijk monitoringssysteem’ om onderzoek te doen naar berichten over deportatiecentra waar mensen worden gemarteld. ‘Want ik denk: als de EU samenwerkt met Turkije, en als ze deze samenwerking willen voortzetten, dan moeten ze bewust zijn van de mensenrechtendimensie.’

De Turkije-deal, die op zichzelf niets zegt over de vraag of Turkije een ‘veilige derde land’ is, regelt alleen dat de EU geld geeft aan Turkije, met als tegenprestatie dat Turkije vluchtelingen in Turkije houdt. Voor Afghanen, Irakezen en mensen uit Iran heeft de Turkse president Erdogan al meerdere malen gezegd niet verantwoordelijkheid te willen nemen.

Strik heeft de indruk dat Turkije sinds maart vorig jaar minder doet om vluchtelingen te stoppen uit Turkije. ‘Dat zou kunnen veranderen als er een nieuwe financiële contributie van de EU komt.’ Strik vindt dat dan wel moet worden geregeld hoe vluchtelingen worden ontvangen en behandeld.

- Advertentie -