23.5 C
Amsterdam

GroenLinks-PvdA geeft amendementen over apartheid en tweestatenoplossing negatief stemadvies

Lees meer

De verkiezingsprogrammacommissie van GroenLinks-PvdA heeft afgelopen zaterdag op amendementendag twee pro-Palestijnse amendementen van een negatief stemadvies voorzien. Kritische partijleden wensen een principiëlere koers, maar vinden bij deze commissie geen gehoor.

Het gaat allereerst om een amendement tegen de omstreden IHRA-definitie van antisemitisme, die volgens critici Israëlkritiek met antisemitisme gelijkstelt. De programmacommissie wil dat GroenLinks-PvdA blijft vasthouden aan de IHRA-definitie, want ‘het onderschrijven van de IHRA definitie is onderdeel van een effectieve aanpak van hedendaags antisemitisme’.

Daarnaast kreeg het amendement van de Utrechtse PvdA/GroenLinks een negatief stemadvies. In dit amendement wordt Israël beschuldigd van apartheid tegenover de Palestijnen en wordt de tweestatenoplossing verworpen. De programmacommissie geeft de voorkeur aan een ‘gematigde’ koers die niet anti-Israëlisch is.

Wel kreeg het amendement van Werkgroep48 (een werkgroep van leden die actief zijn bij GroenLinks Wageningen) een positief advies. Dit amendement roept op tot het opzeggen van het associatieverdrag tussen Nederland en Israël als Israël doorgaat met grove schendingen van de mensenrechten. Hier zit echter wel een mits bij, namelijk mits de ‘tweestatenoplossing’ in dat amendement wordt genoemd, en de tweede zin in het amendement, waarin apartheid wordt benoemd, eruit wordt gehaald.

Op 14 oktober zal er door de leden over de amendementen worden gestemd tijdens het gezamenlijk congres van GroenLinks en PvdA.

- Advertentie -