Vanochtend demonstreerden honderden Gülen-sympathisanten voor het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg.
Doel van het protest is het EHRM tot actie te manen. Volgens de demonstranten staat het hof ‘onverschillig’ tegenover de massale vervolging van Gülen-sympathisanten in Turkije en kan Erdogan hen mede daarom hard aanpakken.
Na de mislukte couppoging van 2016 begon president Erdogan, die meteen de Gülenbeweging als schuldige aanwees, met de vervolging. Deze beweging is volgens de Turkse president Erdogan een terroristische organisatie onder leiding van de in Amerika woonachtige islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die zelf ontkent iets met de coup te maken te hebben.
Het leger, de ambtenarij en het onderwijs werden gezuiverd van Gülen-sympathisanten. Tienduizenden mensen belandden in de cel. In totaal zijn sinds de couppoging 300.000 mensen vastgehouden wegens banden met de Gülenbeweging, maakte de Turkse regering in november bekend.
Onder meer de Britse oud-Labour-leider Jeremy Corbyn sprak de demonstranten voor het Europees mensenrechtenhof toe. Ook enkele Europees Parlementsleden waren bij het protest aanwezig. De voormalige Turkse voetballer Hakan Sükür en voormalig NBA-speler Enes Kanter spraken videoboodschappen in.
In het verleden sprak het EHRM zich meermalen uit tegen de detentie onder meer de Turkse zakenman en filantroop Osman Kavala en de Koerdisch-Turkse politicus Selahattin Demirtas, die geen lid van de Gülenbeweging zijn. Ook hield en houdt het EHRM zich bezig met enkele individuele gevallen die te linken zijn aan de Gülenbeweging.
Zo veroordeelde het hof de Turkse vervolging van vierhonderd rechters en aanklagers en enkele journalisten met vermeende Gülen-banden. Op dit moment onderzoekt het hof de zaak van een Turkse leraar die is ontslagen en gearresteerd vanwege vermeende banden met de Gülenbeweging.
Toch gaat het de demonstranten niet snel en wijsverbreid genoeg, dit handelen van het EHRM ten aanzien van de Gülenbeweging.
‘Het aantal slachtoffers loopt in de honderdduizenden. Dergelijke schendingen van rechten worden door werkgroepen van de Verenigde Naties beschouwd als misdaden tegen de menselijkheid. Maar het hof zwijgt’, aldus een van de organisatoren van het protest.
Tot nu toe trekt Turkije zich niets van uitspraken van het Europese hof aan.
Het hof is een orgaan van de Raad van Europa, waarvan ook Turkije lid is. Omdat dat land zich niet houdt aan uitspraken van het hof, besloot de raad in december vanwege de Kavala-zaak een procedure in gang te zetten mogelijk uitmondt in het schorsen van Turkije als lid.