8.6 C
Amsterdam

Haagse Denk-soap suddert door: geroyeerde voorzitter wil niet wijken

Lees meer

Hoewel hij is geroyeerd als partijlid, wil de Haagse Denk-voorzitter Abdoel Haryouli geen afstand doen van het kandidaat-lijsttrekkerschap voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat meldt AD Den Haag.

Haryouli is dit weekend door het landelijk Denk-bestuur geroyeerd. Aanleidingen zijn de ruzie tussen Denk Den Haag en het landelijk bestuur over vermeende racistische uitspraken door Haryouli. Haryouli beschuldigde de partijtop ervan hem en andere bestuursleden te hebben afgeluisterd en deze uitspraken op tape te hebben staan.

Haryouli heeft volgens de partijtop gezegd dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders niet op een zwarte kandidaat zouden stemmen. Volgens het partijbestuur van Denk is dit racisme, maar Haryouli zegt dat zijn uitspraak ‘uit zijn verband gerukt’ is. Hij beweert dat de andere stemmen zijn ‘weggeblurd’ en spreekt over chantage en intimidatie.

Haryouli zegt te zijn afgeluisterd door een medewerker van de Tweede Kamerfractie van Denk. Volgens hem zit Denk-leider Farid Azarkan hierachter. ‘Ik heb hem horen schreeuwen dat ik geen lijsttrekker mocht worden, op een manier waar ik echt van schrok. De spanningen liepen alleen maar op. Hij wilde de regie hebben.’

Azarkan en het landelijk bestuur ontkennen de aantijgingen van Haryouali. Volgens Azarkan is de opname door een onbekende naar het bestuur gestuurd en wilde hij bovendien Haryouli niet weg hebben. Ze overwegen een stap naar de rechter wegens smaad.

Tegen Den Haag FM vertelt Haryouli een ander verhaal: ‘Ze hebben uren opnames, vermoed ik, want die uitspraken – dat zijn er drie – heb ik niet na elkaar gedaan, dus die hebben ze geknipt en geplakt. Ik heb ze meermaals gevraagd: luister nou naar die context, luister naar al die gesprekken.’

Het bestuur wilde dat niet en zette Haryouli onder druk om een schuldbekentenis te doen, zei hij. Toen hij dat weigerde, zou hij onder druk zijn gezet om zijn lijsttrekkerschap op te geven.

Hoewel hij nu is geroyeerd, wil Haryouli geen afstand doen van het kandidaat-lijsttrekkerschap, schrijft AD Den Haag. ‘Dat is aan de leden om te beslissen. Ik laat me niet zomaar uit de weg slaan.’

- Advertentie -