De Amerikaanse universiteit Harvard heeft de omstreden IHRA-definitie van antisemitisme aangenomen, nadat Joodse studenten vorig jaar een aanklacht hadden ingediend over pro-Palestijnse protesten. Dat meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.
De opvallende stap van Harvard komt op een gevoelig moment in Amerika. Trump is opnieuw president en heeft in een van zijn eerste decreten vrijwel direct de sancties tegen gewelddadige kolonisten in bezet Palestijns gebied opgeheven.
De Joodse organisatie Studenten tegen Antisemitisme diende haar klacht in op basis van de Civil Rights Act, waarin discriminatie op grond van ras, kleur of nationaliteit verboden is.
Volgens de studenten waren de pro-Palestijnse protesten tegen de Israëlische oorlog in Gaza ‘antisemitisch’ gemotiveerd en bevatten ze antisemitische uitingen.
‘Deze beslissing opent de weg naar betekenisvolle acties in de bestrijding van antisemitisme, haat en vooroordelen op de campus. De universiteit toont hiermee haar sterke toewijding aan het beschermen van de Joodse en Israëlische gemeenschap’, aldus Marc Kasowitz van Studenten tegen Antisemitisme in een verklaring.
Aan de pro-Palestijnse kant wordt deze beschuldiging echter verworpen, omdat zij vinden dat het opkomen voor Palestijnse rechten niets te maken heeft met antisemitisme.
Daarnaast beschouwen zij de IHRA-definitie als onbruikbaar. Volgens hen is deze definitie in 2004 opgesteld door pro-Israëlische lobbygroepen, die kritiek op de staat Israël in bezet Palestijns gebied gelijkstellen aan antisemitisme. Hierdoor zouden critici van het Israëlische regime de mond worden gesnoerd.
Lees ook:
Rector Harvard stapte op vanwege ‘racisme’ zeggen burgerrechtenactivisten