14.2 C
Amsterdam

Rector Harvard stapte op vanwege ‘racisme’ zeggen burgerrechtenactivisten

Lees meer

Dat Claudine Gay werd gedwongen om op te stappen als rector van de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard komt door racisme, zeggen burgerrechtenactivisten. Ze willen vandaag demonstreren.

Gay stapte dinsdag op, na een conservatieve hetze tegen haar persoon. Ze was de eerste zwarte vrouw die rector was van Harvard, de meest prestigieuze universiteit van de Verenigde Staten. Gay lag onder vuur omdat ze tijdens een hearing van het Amerikaanse Congres antisemitisme niet serieus zou nemen. Volgens Republikeinse politici en conservatieve activisten is Harvard een links broeinest waar antisemitisme welig tiert, vooral na 7 oktober. Maar volgens Gay moet je uitlatingen, die door conservatieven als antisemitisch worden opgevat, in context zien. Volgens conservatieven neemt Gay antisemitisme dus niet serieus.

De rector werd daarnaast van plagiaat beschuldigd, omdat ze in haar wetenschappelijke werk niet altijd zorgvuldig is geweest met referenties. Omdat de kritiek bleef aanhouden besloot Gay op te stappen. In haar ontslagbrief en in een verklaring van het bestuur van Harvard staat dat ze ‘onderworpen is aan persoonlijke aanvallen en bedreigingen, aangewakkerd door raciale vijandigheid’. Burgerrechtenactivist Al Sharpton, die Gay steunt, zei dat haar ontslag ‘een aanval is op de gezondheid, kracht en toekomst van diversiteit, gelijkheid en inclusiviteit’.

Op de achtergrond speelt een strijd over diversiteit en inclusie. In 2023 verbood het Amerikaanse Hooggerechtshof positieve discriminatie op grond van ras. Conservatieven voelen zich door deze uitspraak gesterkt, omdat ze het idee hebben dat universiteiten veel te woke zijn en mensen van kleur voortrekken. Miljardair Bill Ackman, een conservatieve Harvard-alumnus, suggereerde dat Gay rector was geworden omdat ze zwart is en vrouw.

‘Het aftreden van president Gay gaat over meer dan een persoon of een enkel incident’, zegt Sharpton. ‘Dit is een aanval op elke zwarte vrouw in dit land die een scheur in het glazen plafond heeft geslagen…’

Sharptons actiegroep, het National Action Network, zal vandaag protesteren buiten Ackmans kantoor in New York.

- Advertentie -