14.4 C
Amsterdam

Hebron islamitische cultuurhoofdstad in 2026

Lees meer

Hebron, op de bezette Westelijke Jordaanoever, is uitgeroepen tot islamitische culturele hoofdstad in 2026. Dit bericht Middle East Monitor.

De beslissing komt van de raad van ministers van cultuur van de islamitische wereld, die hierover vergaderden in de Qatarese hoofdstad Doha.

De stad Hebron werd uitgekozen vanwege haar grote historische erfgoed. Maar ook om te protesteren tegen de pogingen van Israël om de Arabische en islamitische identiteit van de stad uit te wissen. Volgens Atef Abu Saif, minister van Cultuur van de Palestijnse Autoriteit, probeert Israël zich het historische erfgoed van Hebron toe te eigenen. Het is belangrijk om de islamitische identiteit van de stad te behouden, aldus de minister.

In Hebron staat de Ibrahimi-moskee, waar de islamitische profeet Ibrahim en zijn vrouw begraven liggen. Na een terroristische aanslag op de moskee, gepleegd door Joodse extremisten, biedt het complex ook onderdak aan een synagoge. De joden eren Ibrahim als Abraham, net als de christenen.

De Israëlische bezettingsmacht ontzegt moslims regelmatig toegang tot het terrein, om ruimte te maken voor Joodse kolonisten.

In 2019 werd Jeruzalem aangewezen als islamitische cultuurhoofdstad. In 2009 was de  stad al Arabische cultuurhoofdstad.

- Advertentie -