11.7 C
Amsterdam

Hoe Kuifje de nieuwe posterboy van extreemrechtse Fransen werd

Lees meer

De kikker Pepe the Frog was aanvankelijk apolitiek, maar werd daarna geannexeerd door extreemrechtse internetters. Kuifje dreigt nu hetzelfde te overkomen: de Belgische stripheld wordt door Frans extreemrechts als posterboy omarmd, schrijft het Britse online medium Wired.

In 2019 verscheen op een Franse extreemrechtse website een hommage aan Kuifje-tekenaar Hergé, honderd jaar na de schepping van de strip. In dit bizarre artikel werden 24 nieuwe titels voorgesteld voor de Kuifje-albums.

Kuifje en het Zwarte Goud (Tintin au pays de l’or noir) heette Kuifje en de zwarte chador (Tintin au Pays du Tchador Noir), De Zwarte Rotsen (L’Île Noire) werd Kleine zwarten met boerka’s (Lille Noir de Burqas). Lille verwijst naar de Noord-Franse stad waar veel immigranten verblijven. Kuifje in Afrika werd Afrika komt naar Kuifje, met een boot vol Afrikaanse migranten die de Middellandse Zee oversteken.

Uiterst rechts ging al eerder met Kuifje aan de haal. Op internet is een fake Kuifje-verhaal te vinden, dat in de jaren negentig is gemaakt door Front National: De dag zal komen. Hierin zien Kuifje en zijn beste vriend kapitein Haddock met lede ogen Frankrijk transformeren in een islamitische kolonie. Als Arabieren Kasteel Molensloot bezetten, besluit de kapitein om lid te worden van Front National.

Dat Kuifje zo gemakkelijk voor het karretje wordt gespannen door extreemrechtse figuren, ligt volgens de Franse stripkenner Vincent Bernière ook aan het karakter van de Belgische stripheld zelf. Kuifje is een onbeschreven blad, zonder psychologisch profiel. Je kan heel gemakkelijk jouw wensen en dromen op hem projecteren. ‘Het is een van de redenen van zijn succes.’

Aanvankelijk was Kuifje-maker Hergé zelf ook behoorlijk rechts, blijkens albums als Kuifje in het land van de Sovjets (anticommunistisch), Kuifje in Afrika (racistisch) en De geheimzinnige ster (antisemitisch) getuigen hiervan. Na de Tweede Wereldoorlog sloeg Hergé een milder pad in. Cokes in voorraad is een aanklacht tegen illegale slavenhandel in Oost-Afrika en in Kuifje en de Picaro’s gaat Kuifje de strijd aan met een Latijns-Amerikaanse dictator. Er circuleren ook linkse memes van Kuifje.

- Advertentie -