16.8 C
Amsterdam

Orban: Hongarije sloot geen deal met Turkije over NAVO-lidmaatschap Zweden

Lees meer

Hongarije heeft geen overeenkomst met Turkije gesloten over het wel of niet ratificeren van de Zweedse NAVO-toetreding, zegt de Hongaarse premier Viktor Orban.

De Hongaarse premier zei gisteren dat het aan het Hongaarse parlement is om te beslissen wanneer er over de ratificatie van de Zweedse aanvraag wordt gestemd. Volgens Orban is er onder Hongaarse parlementariërs geen grote bereidheid om het verzoek van Zweden goed te keuren.

Afgelopen september zei Orban dat zijn land geen haast wilde maken met het ratificeren van de Zweedse toetreding, wat voor nog meer vertraging zorgde.

Zweden wil graag lid worden van de NAVO, vanwege de Russische militaire dreiging. Maar om lid te mogen worden moeten alle NAVO-lidstaten akkoord gaan. Twee NAVO-lidstaten, Turkije en Hongarije, doen moeilijk. Turkije omdat Zweden volgens Ankara ‘terroristen’ beschermt, waarmee leden van PKK worden bedoeld, de Koerdische Arbeiderspartij die in Turkije, de Verenigde Staten en in de Europese Unie op de terreurlijst staat. Hongarije doet moeilijk omdat Zweedse politici hebben gezegd dat de regering van Orban de democratische rechtsstaat heeft uitgehold.

Het Hongaarse parlement is nu met reces en zal pas in medio februari weer bijeen komen.

- Advertentie -