14.5 C
Amsterdam

HRW: China moet anti-zwart racisme beter aanpakken

Lees meer

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vindt dat China anti-zwart racisme op social media harder moet aanpakken.

Chinese social media als Bilibili, Douyin, Kuaishou, Weibo en Xiaohongshu grijpen vaak niet in als er racistische berichten worden geplaatst, ondanks hun verantwoordelijkheid om dit wel te doen, aldus Human Rights Watch.

‘De Chinese regering prijst graag de antikoloniale solidariteit en eenheid tussen China en Afrika, maar negeert tegelijkertijd alomtegenwoordige haatzaaiende uitlatingen tegen zwarte mensen op het Chinese internet’, zegt HRW-onderzoeker Yaqiu Wang. ‘Beijing moet erkennen dat het doen van investeringen in Afrika en het omarmen van de vriendschap tussen China en Afrika de schade die wordt veroorzaakt door onaangeroerd racisme niet ongedaan kan maken.’

Veel video’s en berichten over zwarte mensen bevatten aanstootgevende raciale stereotypen. Een veel gedeeld type video, gemaakt door Chinese influencers die in Afrika wonen, portretteren zwarte mensen als verarmd en afhankelijk van China. Chinezen zelf zijn rijke weldoeners, die zwarte mensen aan banen en huizen helpen.

Verder zijn er video’s waarin zwarte mannen die met Chinese vrouwen zijn getrouwd worden bekritiseerd. Zij zouden het Chinese ras ‘besmetten’. Chinese vrouwen die foto’s van henzelf met hun zwarte partner plaatsen zijn bovendien niet zelden slachtoffer van online intimidatiecampagnes: doodsbedreigingen, verkrachtingsfantasieën en doxing – het publiceren van adresgegevens en andere persoonlijke informatie zonder toestemming van het slachtoffer. Het viel HRW ten slotte op dat racistische Chinese social mediagebruikers de racistische symbolen en taal overnemen van racistische Amerikanen.

Chinese social media censureren wel meteen als er kritiek komt op de Chinese overheid. Zo is Winnie the Pooh in China verboden, omdat critici van president Xi Jinping hem in memes vergeleken met de teddybeer van Disney. In Turkije zijn vergelijkingen tussen president Recep Tayyip Erdogan en Gollum, een fictief personage uit de filmtrilogie Lord of the Rings, verboden.

- Advertentie -