20.5 C
Amsterdam

Human Rights Watch linkt Rusland aan executies in Centraal Afrika

Lees meer

Het beruchte Russische Wagner-huurlingenleger uit Rusland is sinds 2019 betrokken bij ‘willekeurige executies en martelingen van burgers’ in de Centraal Afrikaanse Republiek. Dit gebeurde in opdracht van de plaatselijke regering, meldt de internationale mensenrechtenwaakhond Human Rights Watch (HRW).

Via de Wagner Group heeft Moskou voet aan de grond gekregen in Afrika, waarbij het actief is in Libië, Mali en de Centraal Afrikaanse Republiek (foto). HRW merkt op dat de Centraal Afrikaanse Republiek in 2018 een verdrag met Rusland heeft ondertekend, waarbij Russische soldaten het leger van de Centraal Afrikaanse Republiek ‘trainen’.

In het land woedde een burgeroorlog, die pas enkele maanden daarna tot een einde kwam. Sindsdien probeert de regering de touwtjes weer strakker in handen te krijgen.

De Verenigde Naties maakten vorige maand al bekend dat ze in ieder geval één incident in het noordoosten van het land zal onderzoeken op Russische betrokkenheid. Daarbij zijn ten minste tien mensen gedood.

‘Er is overtuigend bewijs dat Russische eenheden in opdracht van de Centraal Afrikaanse Republiek grove schendingen tegen burgers hebben begaan en daar vooralsnog mee zijn weggekomen’, aldus Human Rights Watch.

‘De Centraal Afrikaanse Republiek en haar partners verzuimen om deze misdrijven te veroordelen en de verantwoordelijken te identificeren en te vervolgen. Dit zal de misdaden in Afrika alleen maar verder doen aanwakkeren.’

Eén van de incidenten die Human Rights Watch noemt gaat over de dood van 12 onbewapende mannen in het dorp Bossangoa, waarvan de namen van de slachtoffers bij de Verenigde Naties bekend zijn.

‘Getuigen zeggen dat de daders Russisch spraken en een weg hadden afgezet. De mannen van het dorp Bossangoa werden gestopt, afgetuigd en uiteindelijk doodgeschoten’, aldus HRW. De lichamen van tenminste acht van hen zou daarna in een ondiep gat zijn achtergelaten.

Volgens het onderzoek van Human Rights Watch zijn de misdrijven gepleegd door ‘gewapende witte mannen die Russisch spraken in militaire kledij’.

De Centraal-Afrikaanse regering zei in augustus vorig jaar ‘een speciale commissie op te richten om de verantwoordelijken te onderzoeken’. Sindsdien is er niks meer bekend gemaakt vanuit de regering. Human Rights Watch roept de regering van de Centraal Afrikaanse Republiek, maar ook het Internationaal Strafhof op om de misdaden alsnog te onderzoeken.

Volgens Westerse inlichtingendiensten speelt de Wagner Group ook een rol in de Russische invasie in Oekraïne. Recentelijk zijn zelfs Wagner-eenheden uit Afrika overgeplaatst naar het conflict in Europa.

- Advertentie -