3.7 C
Amsterdam

Illegale FvD-kerstmarkt blijkt uitvalsbasis extreemrechtse activisten

Lees meer

Zondag hield Forum voor Democratie een illegale kerstmarkt in het Drentse plaatsje Wijster. Daar waren ook extreemrechtse activisten aanwezig, meldt de antifascistische onderzoeksgroep Kafka. En niet zomaar als voorbijganger.

Arend Glas (foto, links) trad er op als beveiliger. Ex-bobsleeër Glas is oud-lid van de voormalige extreemrechtse partij CP’86, waarover veel te doen was bij zijn Olympische deelname in 2002. Hij beweerde toen afstand te hebben genomen van ultrarechts gedachtegoed.

Toch weet Kafka te melden dat Glas in de afgelopen jaren berichten op Facebook zette die de Holocaust in twijfel trekken. Hij had op Facebook ook interactie met ‘studievereniging’ Erkenbrand, die volgens de AIVD als doel heeft ‘om een autoritair politiek bestel te realiseren dat alleen de grondrechten van de witte burger (man) waarborgt’. Het Groningse stadsblog Sikkom meldt dat Glas het account aanstuurde van Erkenbrand Noord-Nederland.

Eerder dit jaar viel Glas bij een FvD-betoging een tegendemonstrant aan.

Glas droeg op de kerstmarkt een FvD-jasje en een pet van Voorpost, meldt Kafka. Voorpost is een etno-nationalistische organisatie, die net als Erkenbrand door de AIVD is aangemerkt als extreemrechts.

Ook aanwezig op de kerstmarkt: een kraampje (foto, rechts) van Batavica, een ‘patriottisch’ merk dat de ‘West-Europese identiteit’ wil uitstralen. Het merk verkoopt onder meer polo’s met de Prinsenvlag, die in de zeventiende eeuw werd gebruikt, maar ook door de NSB en tegenwoordig door meer extreemrechtse groeperingen zoals Voorpost.

Batavica is een kledingmerk van Harm-Jan Smit, die een van de leiders was bij de groepering Kameraadschap Noord-Nederland, die sterke banden had met neonazibeweging Blood & Honour.

FvD werkt al langer samen met de anti-vaccinatiebeweging Police for Freedom, die een eigen ‘recherchedienst’ is begonnen om informatie te verzamelen die nodig is om ‘tribunalen’ te houden tegen de verantwoordelijken voor het coronabeleid.

- Advertentie -