12 C
Amsterdam

India: advocaten eisen rechtsvervolging hindoe-extremisten die opriepen tot moslimhaat

Lees meer

76 advocaten werkzaam bij het Indiase Hooggerechtshof hebben een open brief geschreven aan de opperrechter van India, waarin zij juridische vervolging eisen van hindoe-extremisten die opriepen tot geweld tegen moslims, zelfs tot genocide.

Op 17 december belegde de hindoe-extremistische organisatie Hindu Yuva Vahini een bijeenkomst in Delhi. Twee dagen later belegde de hindoe-extremistische organisatie Yati Narsinghanand een bijeenkomst in Haridwar, waar niet alleen haatzaaiende toespraken werden gehouden, maar ook openlijk werd opgeroepen tot geweld en genocide op moslims.

‘De genoemde toespraken vormen dus een ernstige bedreiging, niet alleen voor de eenheid en integriteit van ons land, maar brengen ook het leven van miljoenen moslimburgers in gevaar’, aldus de advocaten. In het verleden zijn er op hindoe-extremistische bijeenkomsten ook soortgelijke uitspraken gedaan, maar hiertegen is nooit strafrechtelijk opgetreden. Dat moet nu wel gebeuren, vinden de advocaten, omdat woorden anders in daden kunnen worden omgezet.

- Advertentie -