14.4 C
Amsterdam

India arresteert vermeende maker van app die moslimvrouwen ‘veilt’

Lees meer

De Indiase politie heeft een twintigjarige mannelijke student gearresteerd, die ervan verdacht wordt een app te hebben gemaakt die moslima’s ‘veilt’.

Vorige week werd de controversiële app Bulli Bai – een denigrerende Indiase term voor moslimvrouwen – verwijderd, maar niet voordat hierop foto’s van tientallen vrouwen werden gedeeld zonder hun toestemming.

Op de app stonden diverse islamitische journalistes, waaronder Ismat Ara. Zij diende een aanklacht in bij de politie en deelde haar grieven op social media. Volgens haar was de app ontworpen om moslimvrouwen te beledigen.

Mediawaakhond Reporters Without Borders (RSF) beschreef de app als ‘absoluut huiveringwekkend’, omdat hiermee journalisten werden geïntimideerd. RSF drong er bij de Indiase autoriteiten op aan actie te ondernemen.

Vorig jaar was er ook al een website, genaamd Sulli Deals – ‘Sulli’ is een denigrerende term voor Indiase moslims – waarop zo’n zo’n negentig moslimvrouwen werden ‘geveild’. De vrouwen waren activisten, kunstenaars, journalisten en onderzoekers. De website en de app van Sulli Deals zijn na een storm van verontwaardiging offline gehaald door de host.

Moslims maken ongeveer 14 procent van de 1,3 miljard tellende Indiase bevolking uit. Ze worden steeds vaker slachtoffer van discriminatie en geweld door hindoe-nationalisten – helemaal vanaf 2019, nadat de hindoe-nationalistische premier Narendra Modi met grote meerderheid werd herkozen.

- Advertentie -