16.1 C
Amsterdam

India: tienduizenden Assamezen protesteren tegen ‘anti-moslimwet’

Lees meer

In de noordoostelijke Indiase staat Assam zijn tienduizenden mensen de straat opgegaan om te demonstreren tegen de zogenoemde Citizenship Amendment Bill. Moslims in Assam vrezen dat ze door deze wet officieel als ongewenste minderheid worden bestempeld.

Het amendement, dat vandaag is aangenomen door het Indiase Lagerhuis, heeft officieel als doel om vluchtelingen uit Afghanistan, Bangladesh en Pakistan makkelijker aan het Indiase staatsburgerschap te helpen. Maar het gaat alleen om vluchtelingen die hindoe, jaïnist, boeddhist, sikh, parsi of christen zijn. Moslimvluchtelingen worden niet genoemd.

Critici betogen dat de Citizenship Amendment Bill is bedoeld om hindoes die niet in de nieuwe volkstelling van Assam terecht zijn gekomen alsnog volwaardig Indiaas burger te laten worden. Ruim twee miljoen inwoners, die niet konden bewijzen dat hun Indiase roots teruggingen tot vóór 1971, zijn niet opgenomen in deze volkstelling. Daardoor verloren deze twee miljoen mensen, voornamelijk moslims, hun Indiase staatsburgerschap.

Veel moslims in de noordoostelijke deelstaat Assam zijn pas na 1971 geëmigreerd uit Bangladesh, dat zich toen losmaakte van Pakistan. Een deel is vluchteling, een deel is arbeidsmigrant.

Volgens sommigen is het doel van de ‘hindoe-nationalistische’ BJP-partij van premier Narendra Modi om de demografie van India te veranderen en van moslims tweederangs burgers te maken – en zo mogelijk te dumpen.

Al maandenlang arresteert India mensen in Assam die immigranten zouden zijn. Ook zet het land tribunalen en detentiekampen op langs de grens met Myanmar en Bangladesh.

In Assam zijn tienduizenden mensen, vooral studenten, de straat opgegaan om te protesteren. In de stad Dibrugarh besloot de politie met wapenstokken de menigte uiteen te drijven, meldt the Times of India.

De demonstranten uit Assam brachten de slag bij Saraighat (1671) in herinnering. In 1671 wist het onafhankelijke koninkrijk Ahom, dat in Assam lag, een invasie van het machtige Mogol-rijk af te slaan. Assam verzet zich nu weer tegen een machtig rijk- namelijk: India-, zo is de gedachte.

- Advertentie -