19.2 C
Amsterdam

India: moslimmeisjes met hijab geweerd uit klas, zitten al weken buiten

Lees meer

Een groep moslimmeisjes zit nu al weken buiten het klaslokaal, omdat een overheidsschool in de staat Karnataka moslima’s verbiedt om een hijab te dragen.

‘Toen we bij de deur van het klaslokaal aankwamen, zei de leraar dat we niet naar binnen konden met de hijab’, vertelt een leerlinge (18) aan de Arabische nieuwszender al Jazeera. De moslimstudentes mochten alleen naar binnen als ze hun hijab af zouden doen.

Sindsdien volgen zes moslimstudentes, die weigeren om hun hijab af te doen, buiten het klaslokaal hun lessen. Het bestuur van de school beweert dat de vrouwen de regels van de instelling hebben overtreden, omdat de hoofddoek geen onderdeel uitmaakt van het schooluniform.

Een foto van de studenten gekleed in hijab en schooluniform, terwijl ze op de trap buiten hun klaslokaal zitten (foto), is viraal gegaan op sociale media. ‘We geven geen krimp’, zegt een van de leerlingen tegen al Jazeera.

De meisjes stellen dat ze als gevolg van hun stille protest mikpunt zijn geworden van spot en hoon van niet-islamitische leerlingen en docenten. ‘Ze vragen ons wat ons probleem is met het afdoen van de hijab. ‘Waarom kun je je niet gewoon aan de regels houden?’, vragen ze.’

Onder premier Narendra Modi en zijn hindoe-nationalistische BJP, die in 2014 aan de macht kwamen, is het anti-islamitische sentiment toegenomen in India. De stemming wordt steeds radicaler. Eind december riepen hindoe-extremistische leiders op tot het doden van moslims. Mede hierom waarschuwt mensenrechtenorganisatie Genocide Watch dat ‘genocide heel goed zou kunnen gebeuren in India’.

- Advertentie -