14.3 C
Amsterdam

India: ruim honderd oud-ambtenaren eisen actie tegen moslimhaat

Lees meer

In India hebben 112 oud-ambtenaren een open brief geschreven aan het Lagerhuis van het parlement. Ze pleiten voor maatregelen tegen het Indiaas parlementslid Pragya Thakur (lid van regeringspartij BJP), nadat zij twee weken geleden had opgeroepen geweld tegen moslims te gebruiken.

De oud-ambtenaren stellen dat Thakur haar woorden voorzichtig koos, volgens hen uit zelfbescherming en om aan strafrechtelijke vervolging te komen. Ook heeft ze volgens de ondertekenaars haar eed van het parlement geschonden, waarin onder andere staat dat parlementariërs de levens en vrijheden van burgers moet beschermen.

Thakur deed de betreffende uitspraken twee weken geleden bij een hindoe-nationalistische bijeenkomst. Ze riep op de ‘messen te slijpen’ omdat hindoes ‘het recht hebben zichzelf te beschermen’. Thakur waarschuwde dat ‘zij’ (moslims) een traditie hebben van ‘love-jihad’ en dat ze het gemunt hebben op hindoemeisjes. De ‘love jihad’ is een complottheorie die bedacht is door hindoe-nationalisten die menen dat moslims als doel hebben om India te islamiseren.

De uitspraken van het parlementslid zorgde voor veel ophef in heel India. De oud-ambtenaren waarschuwen voor geweldsincidenten tegen moslims omdat vergelijkbare complottheorieën over de ‘love jihad’ eerder hebben geleid tot aanvallen op moslims.

Geweld tegen moslims

Sara Ather, schrijfster en activist uit India, vertelt: ‘De toespraak van Pragya Thakur is niet alleen gericht tot hindoes, maar ook tot de Indiase moslims, om hen te laten weten dat ze nergens meer veilig zijn. Leven in angst is het nieuwe normaal geworden voor moslims in India. De omarming van randfiguren als Pragya Thakur door nationalisten in India is een dagelijkse vernedering voor Indiase moslims. Ondanks dat haar uitspraken worden afgekeurd, leven prominente figuren zoals Thakur nog steeds in alle vrijheid in India.’

Het is niet de eerste keer dat in India openlijk geweld tegen moslims wordt opgeroepen. Eind 2021 protesteerden Indiase advocaten nadat een extremistische organisatie in India openlijk had opgeroepen geweld tegen moslims te gebruiken. De situatie voor moslims in India is sinds de komst van premier Narendra Modi in 2014 zeer ernstig en critici waarschuwen voor een aankomende genocide op de moslimminderheid.

Rasheed Ahmed, mede-oprichter van de Indian American Muslim Council, de grootste belangenorganisatie van Indiaas-Amerikaanse moslims, vertelt: ‘Deze openlijke oproep tot geweld tegen moslims is een nieuwe bevestiging van het plan van de BJP om moslims uit India te verdrijven. De Indiase staat wil graag wereldwijd herkend worden als een ‘Vishwa guru’ – als het centrum van kennis in de wereld – maar India is eerder het centrum van geweldsincidenten tegen religieuze minderheden. De stilte van Modi omtrent de haatspraak van Thakur is in feite een goedkeuring voor haar oproep om geweld tegen moslims te gebruiken.’

- Advertentie -