14.5 C
Amsterdam

Indische Nederlanders hekelen film ‘De Oost’: ‘Geschiedenis wordt verkracht’

Lees meer

De Nederlandse speelfilm De Oost, waarvan de trailer onlangs is verschenen, heeft bij de Federatie Indische Nederlanders (FIN) voor grote beroering gezorgd. Voorzitter Hans Moll eist dat het bijbehorende lespakket voor middelbare scholieren wordt geschrapt.

De film De Oost gaat over de beruchte kapitein Raymond Westerling en zijn depot speciale troepen, die verantwoordelijk waren voor massamoorden op Indonesische burgers op Zuid-Sulawesi. De film zou deze maand hebben moeten uitkomen, maar vanwege de coronacrisis wordt dit begin volgend jaar.

Wel is de trailer onlangs verschenen. Daarop heeft FIN felle kritiek. Nederlanders worden, aldus FIN, afgebeeld als oorlogsmisdadigers en een officier (foto) – vermoedelijk Westerling – heeft een ‘Hitler-snorretje’. Moll: ‘De geschiedenis wordt verkracht. Dit is een puur anti-Nederlandse propagandafilm.’

Volgens de producent biedt De Oost een ‘multiperspectieve benadering op de koloniale geschiedenis’ en is de film geschikt om te draaien in geschiedenislessen in het middelbaar onderwijs. Moll maakt zich hier kwaad om: ‘Dit moet een grap zijn’, reageert hij.

FIN vertegenwoordigt Indische Nederlanders die zich emotioneel en cultureel met de voormalige kolonie Nederlands-Indië verbonden voelen. De organisatie deed deze zomer tot twee keer toe aangifte tegen actiegroep Aliansi Merah Putih, vanwege het bekladden van het standbeeld van Johan van Oldenbarnvelt en het Indiëmonument in Den Haag.

- Advertentie -