16.8 C
Amsterdam

ING financierde nieuwe Turks-nationalistische brug

Lees meer

ING was medefinancier van de onlangs met veel Turks-nationalistische bombarie en symboliek geopende ‘1915Canakkale’-brug , die het Europese met het Aziatische gedeelte van Turkije verbindt. Dit is te lezen op een regeringswebsite.

25 financiële instituties vanuit tien verschillende landen, onder meer Turkije, Duitsland, en China, zijn kredietverlener geweest voor de brug met een totale som van 2,3 miljard euro.

De Turkse president Erdogan beklemtoonde tijdens de opening van de brug, tien dagen geleden, het cijfer 1915: dat staat voor de zeeslag die in dat jaar is gewonnen door ‘onze martelaren’.

Erdogan doelde op de slag bij Gallipoli, door de Turken zelf Canakkale genoemd. Tijdens die slag wisten in de Eerste Wereldoorlog de Ottomanen, die in die oorlog een bondgenoot waren van de Duitsers, de Turkse wateren met succes te verdedigen tegen de Britse en Franse vloot.

Gallipoli is ook om een andere reden bijzonder in de Turkse geschiedenis: het is de eerste Europese stad die het Ottomaanse Rijk (in 1356) wist te veroveren.

Voor Armeniërs en Assyriërs in Turkije hebben de cijfers 1915 een akelige bijsmaak. 1915 is ook het officiële jaartal van de genocide op deze volkeren.

Ook de hoogte (318 meter) en lengte (2023 meter) van de brug hebben een symbolische betekenis. De zeeslag bij Gallipoli was op 18 maart. In 2023 bestaat de Turkse republiek honderd jaar.

Vanuit Koerdische hoek worden de cijfers 1923 en 2023 minder feestelijk ontvangen. De oprichting van de Turkse republiek in 1923 betekende voor veel Koerden het startschot van gedwongen assimilatie en deportaties die hun volk ten deel viel. Ook vond in de jaren dertig een slachting plaats tegen Koerden in het oosten van Turkije, die door sommige historici als genocide wordt gezien.

- Advertentie -