7.3 C
Amsterdam

Inreisverbod voor gewelddadige Nederlands-Israëlische kolonisten

Lees meer

De Tweede Kamer wil dat er een inreisverbod komt op Nederlands-Israëlische kolonisten die ‘aantoonbaar’ geweld plegen (of verheerlijken) op de Westelijke Jordaanoever. De motie voor de inreisbeperking op gewelddadige kolonisten, ingediend door D66 en CDA, is aangenomen met instemming van de VVD, GroenLinks-PvdA, NSC, SP, Denk, FVD, PvdD en Volt. Zo meldt Nu.nl.

Een inreisverbod op Israëlische geweldplegers met een dubbele nationaliteit geldt al in landen als Frankrijk en België. Ook in de VS zijn er sancties ingevoerd tegen vier Israëlische kolonisten. Ze mogen de VS niet meer in en hun tegoeden in Amerika zijn bevroren.

Met het uitbreken van de oorlog in Gaza op 7 oktober, die 1200 Israëliërs en bijna 30.000 Palestijnen het leven heeft gekost, is ook het geweld op de Westelijke Jordaanoever geëscaleerd met gewelddadige Israëlische kolonisten die hun kans schoon zien om Palestijnen nog sneller en gewelddadiger te onteigenen. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn sinds 7 oktober meer dan 250 Palestijnen gedood door Israëlische troepen of kolonisten.

In de Tweede Kamer blijft steun voor Israël nog volop aanwezig, ondanks de aangenomen motie over het inreisverbod. Zo is ook een VVD-motie aangenomen, waarin staat dat het rechterlijke verbod op het leveren van F-35 onderdelen ‘de brede zelfverdediging van Israël’ niet in gevaar mag brengen en wordt de regering verzocht om er alles aan te doen om een ‘betrouwbare partner’ van Israël te blijven.

- Advertentie -