20.5 C
Amsterdam

Internationaal Gerechtshof wil dat Israël humanitaire hulp toelaat in Gaza

Lees meer

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag oordeelt dat Israël ‘onmiddellijk’ humanitaire hulp voor de Palestijnen in Gaza moet toelaten. ‘De catastrofale levensomstandigheden zijn nog verder verslechterd’, aldus het Hof. Zo meldt de Turkse nieuwssite Daily Sabah.

Het gerechtshof doet deze uitspraak in het kader van de lopende genocidezaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen, en die door de internationale rechters in Den Haag in behandeling is genomen.

De oorlog in Gaza duurt al vijf maanden en Israël weigert categorisch om humanitaire hulp toe te laten, omdat die ten goede zou komen aan de militanten van Hamas. De onderhandelingen in Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten zijn vastgelopen.

Intussen loopt het dodental onder de Palestijnen op. Sinds 7 oktober zijn er meer dan 32.000 mensen omgekomen, waarvan het gros burgers, inclusief 13.000 kinderen.

Velen vrezen dat het aantal slachtoffers rap toeneemt, omdat veel Palestijnen nu ook lijden aan honger. Israël wordt bekritiseerd voor het inzetten van honger als oorlogswapen.

Op 7 oktober voerde Hamas een grootschalige terreuraanval uit, die 1200 Israëliërs het leven heeft gekost.

- Advertentie -