12.8 C
Amsterdam

Iran ‘arresteert dissidente journalist’ die als balling in Frankrijk leefde

Lees meer

De Revolutionaire Garde van Iran zegt de dissidente journalist Ruhollah Zam te hebben gearresteerd. Zam leefde als balling in Parijs. Mogelijk is hij door de Iraanse inlichtingendienst ontvoerd.

Ruhollah Zam beheert de populaire website Amadnews. Volgens Iran is deze website verantwoordelijk voor het ontstaan van de anti-regeringsprotesten in 2017 en 2018.

Amadnews heeft zo’n 1,4 miljoen volgers die de website bezoeken via een versleutelde app. De site deelde video’s van de protesten en informatie over Iraanse hoogwaardigheidsbekleders.

De arrestatie van Zam is vol trots aangekondigd op de Iraanse staatstelevisie. Iran ziet dit als een overwinning op de westerse inlichtingendiensten die Zam moesten beschermen.

Zam werd in 2009, tijdens de mislukte opstand tegen het Iraanse regime, opgepakt en gevangen gezet. Na zijn vrijlating vluchtte hij naar Frankrijk. Daar zette hij Amadnews op. Amad is een Perzisch acroniem voor ‘kennis, strijd en democratie’.

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft ook op het Twitteraccount van Zam zijn gevangenneming aangekondigd. Te zien is een hand die een geweer vasthoudt, ofwel het logo van de Revolutionaire Garde.

- Advertentie -