20.7 C
Amsterdam

Iran: vrouwelijke voetbalfan mag stadion niet in, zet zichzelf in brand en overlijdt

Lees meer

Een Iraanse vrouw die eerder dit jaar de toegang tot een voetbalwedstrijd werd geweigerd, heeft zichzelf in afwachting van haar proces in brand gestoken. Gisteren overleed ze aan haar verwondingen, schrijven Iraanse media.

De dertigjarige Sahar Khodayari deed zich in maart voor als een man om een stadium binnen te komen. Ze wilde er graag een wedstrijd bekijken van haar favoriete club Esteghlal uit de hoofdstad Teheran. Daarop werd zij tegengehouden en in de gevangenis gezet. Na drie dagen kwam ze vrij. Ze heeft tot deze maand moeten wachten op haar proces.

Toen Khodayari vorige week aankwam bij de rechtbank, kwam ze erachter dat het proces was uitgesteld. De rechter kon niet komen vanwege familieomstandigheden. Toch hoorde ze van iemand die ook aanwezig was dat ze een halfjaar tot twee jaar cel zou krijgen, mocht ze worden veroordeeld. Voor de deur van de rechtbank stak ze zichzelf daarop in brand.

Op Twitter heeft het voetbalteam van Esteghlal laten weten diep bedroefd te zijn om Khodayari’s dood. ‘Ze steunde ons, ook al maakte de politiek dit illegaal voor haar. Maar wat kunnen we doen om haar te steunen? Helemaal niets. We zijn lafaards’, schrijft het account.

Sinds de ayatollahs aan de macht zijn is het voor Iraanse vrouwen verboden om in stadions naar sportwedstrijden van mannen te kijken.

- Advertentie -