14.5 C
Amsterdam

‘IS herpakt momentum in Syrië’

Lees meer

IS heeft in korte tijd meerdere Koerdische eenheden aangevallen in het noordoosten van Syrië. De groep lijkt te profiteren van het conservatieve onbehagen van Arabische stammen met de seculiere Koerdische strijdkrachten, meldt nieuwssite al Monitor.

IS, dat nog altijd actief is, verklaart in Syrië 103 leden van Koerdische milities en 19 soldaten van het Assad-regime te hebben gedood in ‘het grootste aantal militaire operaties in twee maanden’.

Volgens al Monitor ‘creëren sommige stammen een comfortabele omgeving’ voor IS. De grote aantallen van ontheemde mensen in het oosten en noordoosten van Syrië maakt het voor IS mogelijk om ‘cellen en strijders te verstoppen’.

Ook komt corruptie bij de Koerdische strijdkrachten goed uit voor IS, meldt Al-Monitor. Zo kan IS via het omkopen van Koerden IS-strijders bevrijden of de vervolgingen van IS-cellen traineren.

Conservatieve Arabische stammen in het oosten van Syrië, vooral op het platteland, zijn bepaald geen fan van de Koerdische eenheden, die ze als ‘atheïsten en vijanden van de islam’ wegzetten. Soms is er zelfs sympathie voor IS, meldt al Monitor.

De Verenigde Staten hebben recent met drone-bombardementen de druk op IS opgevoerd. Begin deze maanden werden verschillende leiders gedood, meldde het Pentagon.

- Advertentie -