18.6 C
Amsterdam

Islamfobieprofessor: voor Europa zijn Palestijnse levens minder waard dan Israëlische

Lees meer

Volgens de Oostenrijkse onderzoeker Farid Hafez zijn voor Europese landen Palestijnse levens minder waard dan Israëlische. Dit schrijft hij in een opiniestuk voor het Turkse staatspersbureau Anadolu Agency.

Volgens Hafez hebben islamofobie en antisemitisme allebei te maken met oriëntalisme, de discriminerende manier waarop veel westerse mensen naar het Oosten kijken. Maar toen de staat Israël opgericht veranderde de blik op Joden. ‘Met Israël werden de Joden witter en Israël wordt vandaag de dag grotendeels omarmd door veel Europese politieke elites, als onderdeel van een nieuwe, na 1948 uitgevonden joods-christelijke traditie.’ Als voorbeeld noemt hij het in 2019 door de Duitse Bondsdag aangenomen wetsvoorstel om de boycotbeweging BDS (BDS staat voor boycot, desinvesteringen en sancties) als ‘antisemitisch’ te bestempelen. Ook hekelt hij de omstreden IHRA-definitie van antisemitisme, die volgens Hafez antisemitisme en Israëlkritiek met elkaar verward. Veel Europese landen hebben gekozen voor deze definitie.

Ten slotte heeft Hafez kritiek op hoe Europese media berichtten over de piek in antisemitische incidenten in Europa in de nasleep van 7 oktober, terwijl islamofobe daden nauwelijks aandacht kregen. Europese regeringen veroordeelden Hamas, maar niet Israël dat de Gazastrook wekenlang bombardeert. ‘De politieke elite van Europa herdenkt grotendeels de 1.400 doden en gijzelaars van Palestijnse aanvallen, terwijl ze de ruim 10.000 doden en de duizenden gevangennemingen van Palestijnen in Gaza en de Westelijke Jordaanoever negeert. En erger nog: compassie voor de Palestijnen wordt gecriminaliseerd.’ Hafez doelt daarbij op Duitse en Franse pogingen om pro-Palestijnse demonstraties te verbieden en de kritiek op de leus ‘From the river to the sea, Palestina will be free‘. Hafez wijst in dit verband ook op de uitspraak van een Nederlandse rechtbank, dat deze leus niet strafbaar of haatdragend is.

‘Palestijnse levens zijn minder waard dan Israëlische levens. De belangrijkste les die de Europese leiders lijken te hebben geleerd uit de Holocaust is dat ‘nooit meer’ ‘nooit meer’ betekent voor Joden, in plaats van ‘nooit meer’ voor alle mensen.’

Hafez Farid is hoogleraar aan de Williams College in de VS en staat bekend om zijn jaarlijkse rapport Islamofobie in Europa. Hij is ook één van de oprichters van de Oostenrijkse Moslim Vereniging voor Jongeren. Volgens critici is hij gelieerd aan de Moslimbroederschap en de Turkse regering. De Oostenrijke regering verdacht Hafez van terreur, maar de professor werd in 2023 hiervoor vrijgesproken.

- Advertentie -