16.8 C
Amsterdam

Islamitische landen willen lid worden van BRICS

Lees meer

Islamitische landen willen zich maar al te graag aansluiten bij BRICS. Drijvende kracht achter de internationale samenwerkingsgroep is China.

BRICS staat voor Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Het samenwerkingsverband is een antwoord op de G7, die door westerse landen gedomineerd wordt. Maar BRICS wil zich nu uitbreiden met islamitische en andere landen, om nog sterker te staan. Zes landen zijn uitgenodigd om toe treden: Saoedi-Arabië, Iran, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten, Ethiopië en Argentinië. Samen met de vijf oprichters hebben de elf landen een bevolking van 3,7 miljard mensen.

‘Ethiopië staat klaar om met iedereen samen te werken voor een inclusieve en welvarende wereldorde’, schrijft de Ethiopische premier Abiy Ahmed op X, het voormalige Twitter.

China is de drijvende kracht achter BRICS, en hoopt hiermee de westerse hegemonie te breken. China is ook verantwoordelijk voor de recente toenadering tussen aartsvijanden Saoedi-Arabië en Iran. Beide landen worden nu ook gevraagd om zich bij BRICS aan te sluiten.

Volgens analisten wordt de wereld multipolair, en verliezen de Verenigde Staten langzaam maar zeker hun hegemonie. Islamitische landen, die een sterke afkeer hebben van de Amerikaanse dominantie in de wereld, zijn maar al te blij met China, dat hiertegen een tegengewicht kan vormen.

- Advertentie -