13.1 C
Amsterdam

Er is weer ‘islamofobie-ophef’ bij de Britse Tories: ‘Moslimhaat door 25 raadsleden’

Lees meer

De Conservatieve Partij in Groot-Brittannië ligt weer onder vuur. De Britse krant the Guardian heeft de hand gelegd op een dossier dat bol staat van de ‘anti-islamitische en racistische social mediaberichten’ door vijftien zittende raadsleden en tien ex-raadsleden.

In het dossier staan pittige uitspraken. Zo doet één van de Tories een oproep om moskeeën te verbieden, omdat de islam de wereld zou willen veroveren en moslims barbaren en een vijfde colonne zouden zijn. Een ander zegt dat Afrikanen die verhongeren geen hulp moeten krijgen: ‘Moeder Natuur’ zou haar gang moeten gaan.

Het ‘islamofobie-dossier’ is samengesteld door een anonieme Twitteraar die campagne voert tegen racisme. In reactie op de ophef heeft de Conservatieve Partij alle raadsleden en ex-raadsleden die nog steeds lid zijn van de partij geschorst.

De ophef komt op een ongelukkig moment voor de Conservatieve Partij. Deze week maakte de Conservatieve premier Boris Johnson bekend dat er geen apart onderzoek naar moslimhaat binnen zijn partij komt, terwijl islamitische pressiegroepen binnen en buiten de partij dit wél eisen. Er komt nu een onderzoek naar álle vormen van haat, zegt Johnson.

De druk op Johnson om moslimhaat als probleem te onderkennen en een onafhankelijk onderzoek te starten wordt na dit nieuwe dossier groter.

- Advertentie -