7.8 C
Amsterdam

Islamofobie: opgelaaid debat over ‘grooming gangs’ in VK maakt moslims ongerust

Lees meer

Miljardair en Trump-supporter Elon Musk heeft het debat in het Verenigd Koninkrijk over de zogenoemde ‘grooming gangs’ weer doen laten oplaaien. Britse moslims maken zich zorgen over toenemende islamofobie. 

Musk beweerde op X (voorheen Twitter), waar hij sinds 2022 eigenaar van is, dat een ‘kwart miljoen kleine meisjes systematisch werden – en nog steeds worden – verkracht door migrantenbendes´. Volgens Musk zouden de ‘jammerende lafaards die de massaverkrachting van kleine meisjes toelieten nog steeds aan de macht zijn’, waarbij hij doelt op de linkse Labourpartij en de linkse media in het land. Ook zou de Labourpartij volgens Musk tegen een groot nationaal onderzoek naar de ‘grooming gangs’ zijn, omdat dan zou blijken dat de partij medeplichtig is aan het schandaal.

Musk heeft enkele Labourpolitici persoonlijk aangevallen. Hij noemde minister van Veiligheid Jess Phillips een ‘verdediger van verkrachtingsgenocide’ en beweerde dat premier Keir Starmer verantwoordelijk is voor de ‘verkrachting van Groot-Brittannië’.

Waar gaat het precies over? Musk wijst op een zaak van jaren geleden in het Verenigd Koninkrijk, waarbij verschillende mannen werden veroordeeld voor het seksueel misbruiken en verkrachten van jonge meisjes. Volgens racisten hielden politie en politiek de zaak doelbewust in de doofpot, omdat de daders voornamelijk van Pakistaanse afkomst waren. De jonge slachtoffers waren bovendien voornamelijk witte meisjes.

In 2012 bracht de rechtse krant The Times misstanden rond grooming gangs in Rotherham aan het licht, wat resulteerde in een grootschalig onderzoek. Een rapport uit 2014 van professor Alexis Jay onthulde vervolgens dat tussen 1997 en 2013 minstens 1.400 kinderen in Rotherham slachtoffer werden van ernstige seksuele uitbuiting. Deze bevindingen haalden daarna de voorpagina’s in zowel het Verenigd Koninkrijk als internationaal en veroorzaakten uitgebreide debatten in het Britse Lagerhuis. Vergelijkbare misstanden kwamen ook aan het licht in andere steden zoals Oldham, Oxford, Rochdale en Telford. Dit leidde tot een landelijk onderzoek naar kindermisbruik, wederom onder leiding van professor Jay.

Criticasters zeiden dat de autoriteiten bewust de andere kant hadden opgekeken, omdat ze bang waren voor racist en islamofoob uitgemaakt te worden. Vervolgens bemoeiden racisten en islamofoben zich met de zaak, waaronder de beruchte extreemrechtse activist Tommy Robinson (Stephen Christopher Yaxley-Lennon). Robinson, volgens zijn fans een ‘held van de arbeidersklasse’, zit nu in de gevangenis vanwege opruiing tegen een Syrische asielzoeker. Musk vindt dat hij vrijgelaten moet worden.

Moslims in het Verenigd Koninkrijk maken zich grote zorgen over de uitlatingen van Musk, die op bijval kunnen rekenen onder conservatieve Britten. Ook de Pakistaanse regering heeft het VK gewaarschuwd voor het islamofobe klimaat en voor racisme tegen mensen van Pakistaanse afkomst.

- Advertentie -