25.7 C
Amsterdam

Israël doodde op 7 oktober vermoedelijk eigen mensen

Lees meer

Volgens de linkse Israëlische krant Haaretz heeft het Israëlische leger op 7 oktober bewust eigen mensen gedood.

Het Israëlische leger hanteerde volgens de krant de controversiële ‘Hannibalrichtlijn’, die het doden van eigen mensen toestaat om te voorkomen dat ze door de vijand gevangen worden genomen.

De zogenoemde Hannibalrichtlijn is vernoemd naar de beroemde Carthaagse generaal en staatsman Hannibal Barkas, dé aartsvijand van de Romeinse Republiek. In 183 voor Christus pleegde Hannibal zelfmoord, om te voorkomen dat hij door de Romeinen krijgsgevangen zou worden gemaakt.

De controversiële richtlijn is in 2016 officieel afgeschaft door Israël, maar op basis van documenten en getuigenissen concludeert Haaretz dat de Hannibalrichtlijn tijdens de gebeurtenissen van 7 oktober drie keer is gebruikt. Toen er berichten kwamen dat Israëlische soldaten werden ontvoerd door Hamas besloot het leger, tot drie keer toe, om een drone in te zetten.

Of de soldaten door deze drones om het leven kwamen is nog niet vastgesteld. In reactie op het artikel in Haaretz zegt het Israëlische leger nu dat de gebeurtenissen zullen worden onderzocht, zo bericht Het Parool.

Er waren al langere tijd sterke vermoedens dat het Israëlische leger op 7 oktober Israëlische gijzelaars heeft gedood. In totaal vonden zo’n 1.200 Israëliërs die dag de dood, waaronder veel militairen en kolonisten. Israël heeft de gebeurtenissen van 7 oktober aangegrepen voor een groot militair offensief in Gaza, waarbij meer dan 38.000 mensen zijn omgekomen, waaronder veel vrouwen en kinderen.

Volgens het Britse medische tijdschrift The Lancet ligt het werkelijke dodencijfer vele malen hoger, omdat veel mensen nog onder het puin liggen en omdat er veel mensen in de Gazastrook zijn overleden als gevolg van honger en ziekte. Het tijdschrift komt met een schatting van 186.000 doden.

- Advertentie -