12.7 C
Amsterdam

Israël houdt konvooien met humanitaire hulp voor Gaza tegen

Lees meer

Het eerste Turkse vliegtuig met hulp voor Gaza landde afgelopen vrijdag in Egypte, op luchthaven El Arish. Maar Israël belet vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnen te komen.

Het Turkse vliegtuig dat vrijdag in Egypte landde is gecharterd door de Rode Halve Maan. De Turken hebben het volgeladen met voedselpakketten, medicijnen, gezondheidsproducten voor kinderen en vrouwen en medische benodigdheden voor de ziekenhuizen.

De burgerbevolking van Gaza lijdt al een week onder de onophoudelijke aanvallen door het Israëlische leger, dat op bloedige wijze wraak neemt voor de aanval van Hamas van 7 oktober. Meer dan 2.300 Palestijnen zijn inmiddels omgekomen. Ook heeft Israël de waterleiding, het gas en elektriciteit afgesloten.

Inmiddels zijn ook vliegtuigen uit Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten op el Arish geland, met hulpgoederen voor Gaza. Meer dan honderd vrachtwagens, geladen met de hulpgoederen uit de vliegtuigen en met donaties uit Egypte, klaar om Gaza binnen te rijden via de grensovergang bij Rafah. Maar de vrachtwagens kunnen Gaza nog niet in, omdat Egypte eergisteren te horen kreeg dat Israël een veilige doorgang voor hulpgoederen heeft afgewezen.

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi zei zondag dat Israël ‘het recht op zelfverdediging’ het overschreden en dat de bombardementen op Gaza nu neerkomen op een collectieve bestraffing. De Egyptische regering heeft een bloeddonatiecampagne opgezet, zodat Egyptische burgers bloed kunnen doneren voor hun broeders en zusters in Gaza.

- Advertentie -