18.8 C
Amsterdam

Israël mishandelde Palestijnse gevangenen in weken na 7 oktober

Lees meer

Israëlische bewakers hebben Palestijnse gevangenen ernstig mishandeld, uit wraak voor de aanval van Hamas op 7 oktober. Dit beweren Palestijnse gevangenen die onlangs zijn vrijgelaten door Israël.

Het zou gaan om stokslagen, bedreigingen met verkrachtingen, het gebruik van traangas, de inzet van gemuilkorfde honden en het afpakken van kleding, voedsel en dekens.

De Britse zender BBC sprak met zes Palestijnse ex-gevangenen, die allemaal beweren ernstig door Israël te zijn mishandeld.

Een van hen is Mohammed Nazzal. De 18-jarige jongen werd sinds augustus dit jaar zonder aanklacht vastgehouden in de Nafha-gevangenis. Hij weet nog steeds niet waarom hij werd gearresteerd.

Na 7 oktober veranderde het gedrag van de Israëlische bewakers, vertelt hij aan BBC. Bewakers schopten hem en sloegen hem met stokken, een bewaker stapte ook op zijn gezicht. ‘Ze kwamen binnen met hun honden. Ze lieten de honden ons aanvallen en toen begonnen ze ons te slaan. Ze haalden matrassen, onze kleren en onze kussens tevoorschijn en gooiden ons eten op de grond. De mensen waren doodsbang.’ De hond die Mohammed aanviel droeg een muilkorf met zeer scherpe randen. ‘Zijn snuit en klauwen lieten overal op mijn lichaam sporen achter.’

Volgens Lama Khater, die eerder deze week werd vrijgelaten door Israël, bedreigden bewakers haar en andere vrouwen expliciet met verkrachting, zo vertelt ze aan BBC.

Het hoofd van de Palestijnse gevangenenvereniging, Abdullah al-Zaghary, bevestigt de verhalen. Ook zegt hij tegen de BBC dat bewakers op geboeide Palestijnse gevangenen hebben geplast.

De Israel Prison Service ontkent tegenover de BBC dat deze incidenten hebben plaatsgevonden. ‘Wij zijn niet op de hoogte van de claims die u beschrijft. Desalniettemin hebben gevangenen en gedetineerden het recht om een ​​klacht in te dienen die volledig door de officiële autoriteiten zal worden onderzocht.’

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) heeft nog niet op deze verhalen gereageerd, maar stelt in een persbericht dat er veel desinformatie wordt verspreid over Palestijnse gevangenen. Volgens CIDI is het onjuist dat de meeste minderjarige gevangenen zonder proces gevangen zitten, in administratieve detentie. CIDI benadrukt dat Israël een rechtsstaat is, met een goed functionerend onafhankelijk rechtssysteem. Minderjarigen komen niet zomaar de gevangenis. Dat gebeurt alleen bij ‘zeer ernstige delicten’, aldus het CIDI. Voor het gooien van stenen, ook door minderjarigen, staat een straf van maximaal twintig jaar, bericht NOS.

- Advertentie -