15.8 C
Amsterdam

Israëlische rechter staat joods gebed toe op Tempelberg

Lees meer

Een Israëlische rechter heeft geoordeeld dat een stil gebed door joden op de Tempelberg in het bezette Oost-Jeruzalem ‘geen criminele daad’ is.

Hoewel joden toegang hebben tot het Al Aqsa-complex, onder hen bekend als de Tempelberg, is in 1967 – nadat Israël Oost-Jeruzalem bezette – afgesproken dat alleen moslims er hun godsdienst mogen belijden. Joden mogen bidden bij de Klaagmuur eronder.

Jordanië veroordeelde de uitspraak van de rechter. Het complex staat onder beheer van de zogenoemde Waqf-raad, het door Jordanië geleide orgaan dat de Tempelberg beheerd. Alleen de Waqf-raad heeft volgens Jordanië de bevoegdheid om te beslissen of Joden wel of niet mogen bidden op het Al Aqsa-moskeecomplex.

‘De beslissing is een ernstige schending van de historische en juridische status van de al-Aqsa-moskee’, aldus het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken spreekt over een ‘ongekende beslissing’, die ‘een flagrante agressie vormt tegen de gezegende Al Aqsa Moskee’.

De nieuwe Israëlische regering van de rechtse premier Naftali Bennett had enkele maanden geleden al groeiende groepen joden stilletjes toegestaan om te bidden op de Tempelberg.

- Advertentie -