17 C
Amsterdam

Israël valt kantoor Al Jazeera in Jeruzalem binnen, na verbod zender

Lees meer

De Israëlische autoriteiten zijn gisteren het kantoor van Al Jazeera in Oost-Jeruzalem binnengevallen. De actie volgt op het verbod op de Arabische tv-zender door de Israëlische regering.

Op video’s die op internet circuleren is te zien dat agenten in burger een hotelkamer in Oost-Jeruzalem, die fungeert als kantoor, zijn binnengevallen en camera’s demonteren.

Al Jazeera is woedend en veroordeelt de Israëlische actie als ‘crimineel’. De tv-zender uit Qatar zegt het recht te hebben om zijn werk te blijven doen en nieuws te bieden aan zijn wereldwijde publiek. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu beweert dat Al Jazeera een gevaar is voor de ‘nationale veiligheid’ van Israël, maar dat is volgens het tv-station uit Qatar ‘een gevaarlijke en belachelijke leugen’ die journalisten in gevaar brengt.

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) hekelt de Israëlische actie. ‘Dit is bijzonder laakbaar, een democratische rechtsstaat onwaardig’, reageert NVJ-woordvoerder Paul Teixeira.

Tineke Bennema, columnist bij de Kanttekening, schrijft dat Al Jazeera vele internationale prijzen heeft gewonnen. ‘Nu valt #Israel dat o zoveel te verbergen heeft de kantoren van de nieuwszender binnen, smoort persvrijheid en probeert de waarheid te vernietigen’, schrijft ze op X.

Israël staat op plek 101 van de internationale persvrijheidsindex van Reporters Without Borders (RSF). De situatie verslechterde eind 2022 met het aantreden van de nieuwe extreemrechtse regering. Sinds 7 oktober 2023 heeft Israël meer dan honderd journalisten gedood in Gaza.

- Advertentie -