17 C
Amsterdam

Israël versnelt bouw nederzettingen Oost-Jeruzalem

Lees meer

Israël heeft de nieuwste Gaza-oorlog aangegrepen om de bouw van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te versnellen. Het zou om meer dan twintig nieuwe, goedgekeurde bouwprojecten gaan met duizenden nieuwe woningen op bezet Palestijns gebied in Oost-Jeruzalem.

Zo schrijft The Guardian. De Israëlische regering is de belangrijkste aanjager van de bouwprojecten, vaak in samenwerking met extreemrechtse Israëlische groepen die berucht zijn om het uitzetten van Palestijnen, meldt de krant op basis van de bestemmingsplannen.

‘Dat deze bouwplannen in sneltreinvaart worden goedgekeurd in de afgelopen zes maanden is ongekend’, zegt Sari Kronish van de Israëlische mensenrechtenorganisatie Bimkom. ‘Terwijl veel regeringsafdelingen beperkt toegankelijk waren of hun werkzaamheden staakten na 7 oktober, gingen de autoriteiten van stadsplanning keihard door met werken’.

De nieuwe, illegale nederzettingen voor Joodse inwoners van Israël zullen worden gebouwd in delen van Oost-Jeruzalem die in 1980 zijn geannexeerd. Deze plannen doorkruisen diametraal het idee van een levensvatbare Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

- Advertentie -