16.6 C
Amsterdam

Israël wil banden met Saoedi-Arabië normaliseren

Lees meer

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken zei gisteren dat hij samen met Amerika en de Golfstaten bekijkt of de diplomatieke betrekkingen met Saoedi-Arabië kunnen worden genormaliseerd. Maar Saoedi-Arabië wil eerst een oplossing voor de Palestijnse kwestie.

De verklaring van minister Yair Lapid (foto, rechts) komt enkele dagen na berichten dat de Verenigde Staten aandringen op bemiddeling bij een territoriaal akkoord, waarbij de regeringen van Israël, Egypte en Saoedi-Arabië betrokken zijn.

De Amerikaanse president Joe Biden, die volgende maand het Midden-Oosten zal bezoeken, wil volgens experts dat meer Arabische landen Israël zullen erkennen.

Saoedi-Arabië, dat onlangs de banden met Turkije heeft aangehaald, heeft tot nu altijd aangegeven pas de betrekkingen met Israël te normaliseren als er een vreedzame oplossing is gekomen voor de Palestijnse kwestie.

Dit standpunt herhaalde de Saoedische minister van Buitenlandse Zaken vorige week op het World Economic Forum in Davos. Hij zei dat het koninkrijk, dat de facto geleid wordt door de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman (foto, links), zich nog niet aangesloten heeft bij Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten. Die twee landen sloten in 2020 de zogenoemde Abraham-akkoorden met Israël.

Ook de Israëliër Lapid geeft aan dat er sowieso sprake zal zijn van ‘een lang en voorzichtig proces zijn aan beide kanten’ voordat het wellicht ooit zover komt.

- Advertentie -