18.9 C
Amsterdam

Israël: boekhandels halen boeken Israëlcritica Rooney uit schappen

Lees meer

Twee grote boekenwinkelketens in Israël hebben boeken van de Ierse schrijver Sally Rooney uit hun schappen verwijderd

Rooney (30) zorgde vorige maand voor ophef, toen ze een bod afsloeg van de Israëlische uitgeverij Modan om haar nieuwste roman Beautiful World, Where Are You in het Hebreeuws te vertalen. Rooney wil zo de Boycot, Desinvestering en Sancties-beweging (BDS) ondersteunen, die naar een culturele en economische boycot van Israël streeft.

Rooney verklaarde dat ‘het verkeerd zou zijn een nieuw contract met een Israëlisch bedrijf te sluiten dat zich niet publiekelijk distantieert van apartheid en niet de rechten van het Palestijnse volk zoals vastgelegd door de VN ondersteunt’. Modan brengt ook publicaties van het Israëlische ministerie van Defensie uit, evenals de vorige twee boeken van Rooney.

Tegenstanders beschuldigen Rooney van een bevooroordeelde keuze of zelfs van plat antisemitisme.

Boekhandels Steimatzky en Tzomet Sefarim, die samen ruim tweehonderd winkels in Israël bezitten, hebben nu de knoop doorgehakt: sinds gisteravond zijn er geen boeken van Rooney meer te vinden, ook niet meer op hun websites.

Ondertussen wordt een ander boek van haar door een Chinese uitgeverij op de markt gebracht, terwijl in China mogelijk een genocide aan de gang is tegen de Oeigoeren.

- Advertentie -