7.6 C
Amsterdam

Israëlische politici riepen op tot wegvagen van Palestijns stadje

Lees meer

Uren voordat Israëlische kolonisten zondag Huwwara op de Westelijke Jordaanoever in brand staken, riepen verschillende Israëlische politici op het bezette Palestijnse stadje weg te vagen.

In een later verwijderde tweet riep David Ben Zion, plaatsvervangend hoofd van de Samaria-raad die de illegale nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever regelt, Israëlische politici op om geen genade te tonen en dat ‘Huwwara vandaag moet worden weggevaagd’.

Minister van Financiën Bezalel Smotrich van de Religieus Zionistische Partij gaf deze tweet een like.

De tweet, waarin werd opgeroepen tot geweld, volgde op de moord op twee Israëlische kolonisten in Huwwara, eerder die zondag. Ben Zion verwijderde zijn tweet echter snel, en verontschuldigde zich met het excuus dat hij zijn bericht had geschreven in de ‘hitte van het moment’.

Het feit dat een minister de gewraakte tweet beloonde met een like werd door critici ook aan de kaak gesteld. Sommigen meenden dat dit te vergelijken was met een staat die het geweld van de maffia goedkeurt.

‘Onze minister van Financiën, minister van Defensie en een lid van het veiligheidskabinet steunen het uitwissen van een heel dorp terwijl de enige zonde van de inwoners is dat ze Palestijnen zijn’, twitterde een Israëlische ondernemer.

Smotrich schreef zondag een hele serie tweets, in reactie op de dood van de twee Israëlische kolonisten. Hij eiste dat het leger ‘Palestijnse steden meedogenloos zou raken met tanks en helikopters’ en pleitte ook voor de ‘collectieve bestraffing van de familie en omgeving van de terrorist als een effectief en noodzakelijk instrument in asymmetrische oorlogsvoering’.

Israëlische kolonisten staken zondagavond tientallen huizen, winkels, auto’s en landbouwvelden op de bezette Westelijke Jordaanoever in brand. Er vielen ongeveer veertig Palestijnse gewonden en een dode. Op dezelfde dag keurde het Israëlische parlement een wet goed die voorziet in de doodstraf voor veroordeelde Palestijnse terroristen.

- Advertentie -