8.6 C
Amsterdam

Jan Roos: ‘Weesie (PowNed) wilde dat ik ‘domme n*g*rs’ belachelijk maakte’

Lees meer

Op zijn YouTube-kanaal Roddelpraat beschuldigt Jan Roos zijn voormalige werkgever Dominique Weesie (PowNed) van racisme. De omroepvoorzitter doet zich nu beschaafd voor, aldus Roos, maar vroeger was hij ‘knetter-, knetterrechts en zo racistisch als de neten’.

Aanleiding van deze forse beschuldiging is de rel rond het programma Ongehoord Nieuws van omroep Ongehoord Nederland. Presentator Raisa Blommestijn nam daarin het ‘n-woord’ in de mond en vertoonde een suggestieve compilatie van ‘zwart geweld’ tegen witte mensen. Alle andere omroepen van de NPO, inclusief PowNed, veroordeelden ON om de uitzending. Maar Jan Roos vindt Weesie hypocriet.

‘Ik heb daar (PowNed, red.) items geweigerd te maken, omdat die zó racistisch waren, dat ik zei: ‘Dat ga ik echt niet doen.’’ Als voorbeeld noemt Roos een item over Prinsjesdag dat hij zou hebben geweigerd om te maken.

Weesie zou Roos naar een ‘zwarte wijk’ willen sturen, om aan donkere mensen te vragen waar de traditie van Prinsjesdag vandaan komt. ‘Haha, dat weten ze niet, domme n*g*rs’, zou Weesie hebben gezegd. ‘Dan laat je zien dat die mensen helemaal niets weten van ons land.’ Roos zou hem hebben geantwoord dat mensen in witte wijken ook niet weten wat Prinsjesdag betekent.

Tevens wilde Weesie een maand lang het PowNed-journaal presenteren samen met Sinterklaas én Zwarte Piet, aldus Roos. Dat zou uiteindelijk niet door zijn gegaan omdat medewerkers dit te ver vonden gaan. In 2020 hield Roos al een soortgelijk verhaal: ‘Weesie ‘wilde een maand lang als Zwarte Piet PowNews gaan presenteren. (…) En nu zit hij bij Jinek aan tafel te vertellen hoe slecht Zwarte Piet is. Hij heeft eieren voor zijn geld gekozen.”

Ook liet Weesie in 2011 zwarte mensen in beeld zien bij PowNed omdat de NPO deze eis stelde, in een rubriek met de titel ‘Een n*g*r omdat het moet’, memoreert co-presentator Dennis Schouten, die ook voor PowNed werkte, en had Weesie T-shirts laten drukken ‘Hup Zwarte Piet’.

Roos werkte van 2010 tot 2015 bij PowNed en daarna kort bij GeenStijl. Als lijsttrekker van de partij VoorNederland slaagde Roos er in 2017 niet in om in de Kamer verkozen te worden. Sinds 2020 presenteert Roos met Dennis Schouten het YouTube-kanaal Roddelpraat, dat honderdduizenden kijkers trekt. Roos is veroordeeld tot een geldboete na de mishandeling van een zestienjarige jongen.

Namens Powned wilde niemand reageren op vragen van de Kanttekening.

- Advertentie -