17.6 C
Amsterdam

Joden vieren het Loofhuttenfeest

Lees meer

Het Joodse herfstfeest Soekot, ook bekend als het Loofhuttenfeest, is weer van start gegaan. Tijdens dit feest herdenken Joden wereldwijd hoe het Joodse volk veertig jaar lang door de Sinaïwoestijn trok en woonde in tenten en hutten. In Amsterdam staat een week vol activiteiten op het programma.

In de Hoftuin van de Plantagebuurt heeft het kunstenaarsduo Hertog Nadler (Chaja Hertog en Nir Nadler) een hut gebouwd, waarin geïnteresseerden naar binnen kunnen gaan en vragen kunnen stellen aan de makers. Vorig jaar stonden deze hutten op het Waterlooplein. Ook worden er workshops en lezingen georganiseerd.

Het initiatief komt voort uit De Joodse Stad, een samenwerking tussen het Joods Cultureel Kwartier, de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en Aanpak Binnenstad (gemeente Amsterdam), om de geschiedenis van Joods Amsterdam meer zichtbaarheid te geven in de stad.

In andere steden in Nederland zijn er eveneens een week lang evenementen te bezoeken, bijvoorbeeld in Sleeuwijk, Voorthuizen en Ankummerdijk, meestal georganiseerd door christelijke groepen.

Ook in Israël wordt het feest, ondanks de oorlog en spanningen, gevierd, meldt het Reformatorisch Dagblad.

- Advertentie -