7.4 C
Amsterdam

Jongerenafdeling boos om tegenstem ChristenUnie: Nederland moet arrestatiebevel Netanyahu uitvoeren

Lees meer

De jongerenafdeling van de ChristenUnie, PerspectieF, is verontwaardigd over de tegenstem van de partij tegen een motie die opriep het arrestatiebevel voor premier Netanyahu uit te voeren. Nederland moet gehoor geven aan het arrestatiebevel, vindt de afdeling.

Dit besluit was een gevolg van de motie van Kati Peri, Kamerlid namens Groenlinks-PvdA. Deze motie haalde een meerderheid van de stemmen (93) maar niet die van de ChristenUnie, omdat ‘de juridische complexiteit van het ICC-arrestatiebevel tijd vraagt voor nadere bestudering’. Dat vindt de jongerenorganisatie betreurenswaardig.

Laten we duidelijk zijn: internationale rechtsorde is geen kwestie van timing of politiek comfort. Het ICC opereert binnen het Statuut van Rome, en Palestina is als verdragsstaat een legitieme basis voor jurisdictie over oorlogsmisdaden. Dit betekent dat mensen met de Israëlische nationaliteit vervolgd kunnen worden door het ICC wanneer er sprake is van misdaden op het grondgebied van een verdragsstaat, in dit geval dus Palestina. Het feit dat Israël geen partij is bij het Statuut, verandert daar niets aan’, schrijft PerspectieF in een bericht op de website.

Niet alle landen hebben het arrestatiebevel erkend. De VS erkent het ICC niet, en steunt het arrestatiebevel dan ook niet. Maar ook Frankrijk en Duitsland blijven achter, hoewel ze deel uitmaken van het Statuut van Rome. ‘Verdeeldheid onder landen kan nooit een excuus zijn om onze plicht als rechtsstaat te verzaken. Juist Nederland, als gastland van het ICC, heeft een voorbeeldfunctie’, vindt PerspectieF.

Over de impact van het arrestatiebevel zijn nog wel veel twijfels. De kans is klein dat Netanyahu daadwerkelijk wordt gearresteerd, omdat hij niet naar deze landen zal reizen. Maar volgens Larissa van den Herik, hoogleraar Internationaal recht aan de Universiteit Leiden werkt het arrestatiebevel wel ‘stigmatiserend’. ‘De rechter bevestigt dat er ‘redelijke gronden’ zijn om aan te nemen dat de misdrijven (oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid) inderdaad zijn gepleegd’, zei ze tegen NOS.

- Advertentie -