15 C
Amsterdam

Joodse gemeente Utrecht hekelt Denk om ‘kapen’ debat Joods rechtsherstel

Lees meer

De Utrechtse raadsfractie van Denk vroeg vorige week tijdens een debat over Joods rechtsherstel aandacht voor iets anders: namelijk het slavernijverleden en de genocide op de Roma en de Sinti. De Liberale Joodse Gemeente Utrecht is not amused, meldt AD Utrecht.

‘Ik vind dit echt heel erg jammer. Waarom nou? (…) Kan dat niet op een ander moment?’, zegt woordvoerder Lonie Querido tegen AD Utrecht.

PvdA-fractievoorzitter Rick van der Zweth betuigde namens de Utrechtse gemeenteraad – behalve Denk, de PVV en Stadsbelang – zijn excuses aan voor de ‘kille en zakelijke ontvangst’ waarop de overlevenden van de Holocaust na de bevrijding werden getrakteerd in Utrecht.

‘Ik word erdoor geraakt dat deze drie partijen 75 jaar later nog niet kunnen zeggen dat het ontvangst niet correct was’, zegt Lonie Querido. ‘Mijn vader en moeder keerden terug uit Auschwitz en uit de onderduik. Het woord ‘kil’ is nog te veel. Toen mijn vader thuis kwam, werd net de piano uit zijn huis getakeld. Ze schrokken zo dat ze die hebben laten vallen in gruzelementen. Er was een houding van: ‘Opschieten, niet zeuren, wij hebben het hier ook slecht gehad’.’

- Advertentie -